Начало / Любопитно / Една добра книга ще ви помогне да не се изгубите в тревожността

Една добра книга ще ви помогне да не се изгубите в тревожността

Изберете дебела книга и гледайте да е наистина добра

3587804365_fa15d9f0e7_o-5c39394fc9e77c0001570010

Една добра книга ще ви помогне да не се изгубите в тревожността и безпокойството. Това съветва Кари Парнел в свой материал за dailytelegraph.com.au.

Ако се чувствате стресирани, се нуждаете от Тролъп. Повярвайте ми, това ще ви помогне. С разпростирането на епидемията от COVID-19 разбрах, че безкрайното скролване нагоре-надолу по телефона само повишава тревожността ми. Като запален читател реших, че се нуждая от истински добра, дебела книга, която буквално да изключи ума ми от всичко, което се случва“, пише още авторката. Тя признава, че веднага посяга към библиотеката си, за да открие четиво, което „да я накара да се концентрира, след като вече не й останал мозък, който да мисли за нещо друго освен за заразата“.

Първо помислих да се върна към Чарлз Дикенс. След това обаче се сетих за нещо още по-добро – викторианските романи на Антъни Тролъп. Вече съм на средата на серията за Барчетър“, пише още Парнел.

Според едно изследване на Liverpool Health Inequalities Research Institute, четенето на класики като „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс, позволява на хората, страдащи от депресия, да открият нови емоции и да преживеят нови ситуации или да преоткрият забравени такива. Това ни позволява да си поставим нови въпроси за живота и да добием нов смисъл.

Поезията също доказано намалява симптомите на хора с посттравматичен стрес и изследователи от Университета в Алабама са доказали, че онези, които страдат от депресия и са лекувани с библиотерапия, по-рядко получават пристъпи от лекуваните с медикаменти. Така че буквално – добрата книга ще ви помогне да не се изгубите в тревожността.

Литературата ни свързва с останалите и помага да преодолеем стреса, докато сме принудително затворени у дома

short-and-spectacular-header

Социалната изолация, в която всички сме принудени да живеем в последните дни, се оказва много удобен момент и перфектното време да започнете да разчиствате купчината от книги за четене. Мнозина са библиотерапевтите, които могат да ви предпишат лечение за стреса от последните дни. Биджал Шах е бивш инвестиционен банкер, който сменя своето амплоа и се занимава с библиотерапия. Той казва, че литературата ни свързва с останалите.

Книгите ни помагат да свържем точките в собствените си истории и по принцип държат огледала пред очите ни, за да можем да видим наистина себе си и да бъдем разбрани. Художествената литература ни позволява да използваме въображението си и да достигнем до аспекти на подсъзнанието си, които иначе никога не бихме могли да докоснем“, твърди Шах.

В материала си Кари Парнел признава, че за нея четенето просто прави живота ѝ по-удобен. „Чувствам се спокойна, ако имам добра книга за четене, а на една ръка разстояние имам друга, която чака своя ред. Но нека ви предупредя – книгата наистина трябва да е добра. Една лоша книга само би влошила всичко и би подействала противоположно. Няма нищо по-вбесяващо от това да четеш история с повече дупки от швейцарско сирене. А никой няма нужда от допълнително вбесяване и вдигане на температура от бяс точно сега!“, пише авторката.

А ние от lira.bg ви питаме – с коя добра книга успявате да преодолеете тревожността от ситуацията тези дни?

Открийте повече хубави четива в helikon.bg. Поръчайте до 17 април с 20% отстъпка!
По материали от dailytelegraph.com.au: Елена Бойчинова

Прочетете още

vtoro_dejstvie

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (4 март – 10 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Второ действие от Даниел Стийл 2. През август ще се видим от Г. …