Начало / Любопитно / Най-старата книжарница на света е в Лисабон

Най-старата книжарница на света е в Лисабон

Намира се в един от красивите квартали на града

bookshop-bertrand-1024x768

Ливрария Бертран“ е създадена през първата половина на 18. век. Точно тя присъства и в Книгата на рекордите на Гинес като „най-стара действаща книжарница в света“. Край входа има и паметна плоча, която е посветена именно на този факт.

Най-старите свидетелства за „Ливрария Бертран“ са от 1732 г. За жалост, унищожително земетресение през 1755-а слага кръст тогавашната книжарница. Лисабон е в развалини, десетки хиляди загиват. Но собственикът на книжарницата не се отказва и я мести в друг квартал, където започва отначало – до днес домът на „Ливрария Бертран“ е в Шиаду.

През вековете на своето съществуване книжарницата мени името си общо 11 пъти. „Ливрария Бертран“ идва всъщност от фамилията на едни от собствениците ѝ – братята Бертран. Само за десетилетие те създават цяла верига от обекти – общо 50 книжарници, разпръснати из цяла Португалия.

Най-важна е разбира се, най-старата – тази в лисабонския Шиаду. С годините тя се превръща в литературно средище, където читателите могат да общуват и с писателите на епохата. Това касае най-вече последните две столетия.

В наши дни книжарницата е свободно достъпна, макар че има ранг на туристически обект. По регалите пък наред с книгите на португалски могат да бъдат открити и много заглавия на испански, френски или английски. Специален раздел е посветен на самия Лисабон и Португалия.

Когато купите книга от „Ливрария Бертран“, персоналът любезно предлага и бонус – печатче, което информира, че заглавието е от най-старата книжарница на света. После може да я разтворите в малкото кафене, което също е част от книжарницата.

Livra

По регалите наред с книгите на португалски могат да бъдат открити и много заглавия на испанскифренски или английски

Информация и снимки: solosophie.com

Прочетете още

455906465_9614821657749_8384537272633801495_n

Стивън Кинг подкрепи нестандартно Камала Харис

Авторът е известен с позицията си срещу Тръмп 76-годишният писател облече тениска с лика на …