Начало / Любопитно / Островът на книгите

Островът на книгите

Книжарница преобразява света на местните

Deprez_TraitdUnion

Ноармутие е райско кътче, което е свързано със сушата по интересен начин. Пътят е прекаран по дъното на близкия залив и щом настъпи отлив, е възможно да се премине по него до континентална Франция.

На острова пък обичат книгите – доказателство е книжарница „Тре де юнион“ или „Тире“. Всъщност името има и друг смисъл, на свързване между хората.

„Тре де юнион“ е собственост на Бенедикт Депре, която я създава със своя партньор преди 15 години. Самата тя е книжар вече 35 години. Всичко започва като на шега, след едно посещение при приятели. Идеята обаче бързо станала реалност.

Днес книжарницата има и малка заемна, а в нея функционира и кафене. Създаден е и книжен клуб, а всяка седмица има и занимания с деца – местните им четат приказки. От книжарницата предлагат убежище и за известни френски писатели или преводачи, които да поработят тук на спокойствие – особено през зимата, когато островът се обитава от десетина хиляди души. От задния вход се влиза в малък апартамент.

Във Франция няма книжар, който да се занимава с това, за да забогатеепризнава Бенедикт, – води ни страстта към книгите.

Най-много се продава съвременна литература, като от книжарницата обръщат внимание и на по-непознати автори. „Най-големият проблем е мястото – споделя книжарката, – във Франция излизат сто книги дневно!”

Силният сезон за „Тре де юнион“ е лятото, когато на остров Ноармутие почиват между 150 и 200 хиляди души. Тогава дневно се продават между 400 и 600 книги, а в книжарницата има задължително трима книжари.

Каталогът на „Тре де юнион“ предлага сега около 20 хиляди заглавия – от повечето от тях обаче има само по една бройка. Сред клиентите пък 60% са жени. „Те четат всичко – подчертава собственичката, – криминалета или нехудожествени книги.”

Rencontre-trait-union-noirmoutier-1024x768

Всяко лято малката книжарничка се превръща и в средище на литературен фестивал. Тогава вместо в зала срещите се провеждат направо на улицата. Така Ноармутие се превръща в остров на книгите

Информация и снимки: asso.librairies-alip.fr и iliteratura.cz

Прочетете още

455351579_522572070334515367310505964083037_n

Стая на приказките отвори врати в българско читалище

Децата ще имат свое място за игри и четене Читалищната библиотека в Нови Пазар кани …