На фокус
Начало / "Четящият човек" / Всички книги под слънцето

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай

Bart-s_Books_photo_happycamperbooks-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Американецът се вдъхновил от букинистите край Сена в Париж и решил също да направи щанд за книги на старо пред дома си. Стартира през далечната вече 1964 г.

Нещата обаче… излезли от контрол и постепенно той изградил истински лабиринт от регали, по които се кипрят цели 130 хил. заглавия. Това прави мястото и най-голяма книжарница на открито в света въобще. Вместо каси в нея функционира система от… канчета, в които посетителите пускат своите пари. „Честната“ система на работа действа безотказно и днес!

Смята се, че за първите 50 години от съществуването си книжарницата на открито е продала над милион заглавия. Нещо повече, тя обединява и местната общност от книголюбители. На доброволни начала дежурства дават запалени читатели, та да помагат на онези посетители, които търсят конкретно заглавие.

Ако не можете да откриете някоя книга другаде, най-вероятно ще я намерите тук“, пише преди години „Лос Анжелис Таймс“ и е дяволски прав и днес! Проблемът обаче е друг… Поради огромния фонд, който поддържа книжарницата, липсва електронен каталог!

Силна страна е и климатът. Времето тук почти целогодишно е слънчево, като дъждовете са по-скоро изключение. Ламаринените покривчета на щандовете, обвити с увивни растения, са единствена защита в такива случаи.

Тази година Bart’s Book, както е известна книжарницата на открито, навършва вече 60. Много от посетителите ѝ идват всъщност специално да я видят в Охай – това са не само страстни читатели, но също пътешественици или просто хора… тръгнали на плаж и знаещи, че тук ще открият най-пленителното четиво за брега.

Ако изкушението за вас е твърде голямо, Bart’s Book ви очаква на адрес 302 W Matillija Street, Ojai, CA 93023, USA. Книжарницата е отворена през светлата част на деня

По материали от theshopkeepers.com

Прочетете още

The-library-at-Chateau-Fontainebleau-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Класически библиотеки, които пълнят душата

Столетията са им придали само блясък Библиотеките са едни от най-прекрасните места на света – …