Начало / Читателски дневник / Рецепта за козунак с шафран от разказ на Александър Куприн

Рецепта за козунак с шафран от разказ на Александър Куприн

Великден заема специално място в творчеството на писателя
ea8318d70406db7f44bf774e8efc2633

Куприн е един от големите руски писатели – най-активните му години са в края на XIX в. и началото на XX в. Наричан е дори „руския Киплинг. Специално на християнския празник посвещава разказите „Великденски камбани“, „Великден в Москва“, „Великденски яйца“, „Инна“, „Семейство“ и др. А тази рецепта за козунак с шафран се появява във “Великденски камбани”. Именно шафранът, смятан и за най-скъпата подправка на света, придава на ритуалния празничен сладкиш невероятно ароматен пикантен вкус.

Необходими продукти:
250 мл мляко
7–11 г суха мая (или 50–60 г жива мая)
150 г ванилена захар
2 ч. л.  захар
5 жълтъка
1/3 ч. л. мелен шафран; ако обичате подправки, може да сложите половин лъжичка.
200 г краве масло
650–700 г брашно
50 г стафиди
50 г бадеми
50 г захаросани плодове
100 мл коняк или ром

  1. Смесвате в купа захаросаните плодове, бадемите и стафидите. Заливате ги с коняка или рома и ги оставяте за шест часа.
  2. В леко топлото мляко изсипвате маята, разбърквате. Добавяте чаена лъжичка захар и отново разбърквате. Добавяте чаша брашно. Разбърквате и поставяте на топло да втасва. Тестото трябва да се увеличи двойно (за това ще са необходими около 30 минути).
  3. Отделяте жълтъците от белтъците, разбивате белтъците със захар и ванилена захар. Трябва да се получи плътна пяна. Добавяте разбитите със захар жълтъци към тестото.
  4. Заливате шафрана с 3 супени лъжици гореща вода и оставяте получената смес да изстине в продължение на 10-15 минути. Вливате шафрана в тестото.
  5. Добавяте в тестото раздробеното масло.
  6. Добавяте в получената смес брашно, постепенно и на части. Замесеното тесто не трябва да полепва по ръцете.
  7. Поставяте тестото на топло. Нека да се надигне хубаво, за това ще е необходим не по-малко от час време.
  8. Добавяте в тестото залетите по-рано с коняк или ром стафиди, бадеми и захаросани плодове.
  9. Оставете тестото още веднъж да втаса на топло.
  10. Намазвате с масло тава с диаметър 17 см, поставяте тестото на 1/3 от височината на тавата и я оставяте на топло. Дайте възможност на тестото да се надигне. Поставяте тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна, печете в продължение на 35–40 минути. Ако горната страна на козунака започне да прегаря, можете да го покриете с алуминиево фолио.
  11. Готовият козунак може да украсите с глазура или белтъчен крем (приготвя се самостоятелно) и да посипете с пръчици – готови разноцветни пръчици за великденски козунаци се продават в магазините.

Рецепта за  белтъчен крем за козунака

Необходими продукти:
4 белтъка
200 г захар
100 мл вода

  1. Заливате захарта с водата.
  2. Варите на средна температура 35 минути.
  3. Белтъците разбивате на пяна, добавяте малко сол.
  4. В белтъците добавяте на тънка струйка топъл, но не горещ, предварително приготвения захарен сироп.
  5. Добре разбивате получената смес.
Подбрано от „Год литературы“, превод от руски: Цанка Ангелова

Прочетете още

Maria-Treben-01-1

Мария Требен предлага здраве от аптеката на Господ

Билкарката става известна в цяла Европа Сезонът на настинките и грипа провокира да отворим книги …

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
"Четящият човек"
Автори
Без категория
България
Други
Интервюта
Класации
Класации "Ню Йорк Таймс"
Класации "Хеликон"
Колонката на...
Критика
Любопитно
Нови книги
Откъси
Ревюта
Свят
Събития
Читатели
Читателски дневник

Повече...