Начало / Автори / Мария Требен предлага здраве от аптеката на Господ

Мария Требен предлага здраве от аптеката на Господ

Билкарката става известна в цяла Европа

Treben

Сезонът на настинките и грипа провокира да отворим книги като нейните – „Здраве от аптеката на Господ“ или пък „Билки от градината на Господ“. Познанието, събрано по страниците от Мария Требен, може да ни помогне да прекосим зимата по-леко. Пък и точно тя наистина чува гласа на всяко растение в Божията градина…

Главната заслуга за това е на майката. Всяка ваканция тя я изпращала в семейството на началника на горите в мъничкото градче Жатец. Така трупа основни познания за природата и се учи да я обича. Животът на Мария се променил рязко след смъртта на баща ѝ – тогава семейството се преселило в Прага. От стреса косата на 10-годишното дете започнала да пада – докато не среща случайно възрастна жена, която ѝ предлага билки.

Напълно се посвещава на билкарството обаче едва по-късно, към края на Втората световна война. След настъпването на Червената армия е настанена в немски бежански лагер, където започва да помага на болните. Лекува с помощта на билките широко разпространения тиф, както и други болести, за които днес обикновено използваме антибиотици. Разделена дълго време заради войната от съпруга си, когато се събира, семейството решава да започне нов живот в Горна Австрия.

Точно сред австрийската планинска природа разработва задълбочено билковите си композиции. Бързо печели огромна популярност и в Германия или Швейцария. Пише и книгите си, а решава да предприеме и необичайно пътуване – заминава за Америка, където се среща с американски шамани, като целта ѝ е да натрупа още познания.

Най-успешните си рецепти Мария Требен включва в своята „Билки от градината на Господ“. Основният ѝ съвет е един: „Превенцията е за предпочитане пред лечението.” Това означава едно – да опитваме с все сили да повишаваме имунитета на организма си.

Любопитно е и това, че Мария Требен включва само 35 билки в книгата си. Малко преди смъртта си през 1991 г. тя обяснява, че го прави, понеже е непрекъснато нападана от лекари и фармацевти за своите методи. Важно е и друго – билкарката е много вярващ човек, смирен и изпълнен с почитание, което демонстрира към всички през целия си живот. „Станах известна – пише тя в дневника си, – без да искам. Често това ми струваше големи усилия. Но какво можех да направя? Можех ли да отхвърля желанията на толкова хора, да не им посветя знанията и опита си? Видях в това своята задача, усещах, че трябва да изпълня молбите, че се налага да помагам, където е възможно.

bylinka-lecitelstvi-bylinkarka-lecive-rostliny

НОВОГОДИШЕН АНТИВИРУСЕН ЧАЙ от МАРИЯ ТРЕБЕН

Количеството е за един ден – нарежете кората на два нетретирани химически лимона на малки парченца, добавете два стръка лимонова трева (може и лъжица сушена), като я нарежете на малки парченца. Прибавете и четири дафинови листа. Залейте с литър вряща вода, като варите още 3-4 минути. Нека чаят се запари за още десет минути. Прецедете и налейте в термос, като го пиете топъл, на глътки, през целия ден.

В аптеката на Господ надникна и Краси Проданов
Снимки и илюстрации от kloesterl-apotheke.de,  medium.seznam.czprirodniantivirotika.cz

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …