Начало / Любопитно / Преместиха на ръка градска библиотека

Преместиха на ръка градска библиотека

Уникалната акция се проведе в чешкия Писек

20190416_101425-large

Идеята да помогнат с книгите харесала на местните – и те се включили масово в операцията. Така спонтанно възникнал и най-масовият флашмоб, посветен на четенето. За преместването предварително били отредени три седмици, които според управата щели да стигнат за общо 135 хил. тома в хранилищата. Но благодарение на хората всичко се получило доста по-бързо.

Писек е в Централна Чехия, като градчето е населено от около 30 хил. души. 5300 от тях са регистрирани в Градската библиотека. Преди няколко години възниква идеята институцията да получи нов, по-функционален дом. За целта е проведена пълна реконструкция на красивата сграда на някогашно училище. Интересното е, че финансирането почти изцяло идва от общината. Общо сумата достига 151 млн. чешки крони (около 12 млн. лв.).

Самото преместване на книгите се извършва под формата на жива човешка верига от старата сграда на библиотеката. Рано сутрин започвали учениците, после идвал ред на останалите. Включили се и от скаутската организация и дори от местния танцови клуб.

А самата сграда е така ремонтирана, че в нея и пространството наоколо да могат да се провеждат най-различни инициативи, посветени на книгите и изкуствата. Ще има и работилници, посветени на занаятите и дори пространство, в което ще се провеждат курсове по готвене.

Лира.бг по материали от iDnes

Прочетете още

photo4jpg

Александрийската библиотека – чудото продължава

Тя е сред най-значимите за всички векове Създадена е през 3-ти век преди новата ера …