Начало / България / Какъв е светът, в който ще живеем утре

Какъв е светът, в който ще живеем утре

218487_bЖивеем 200 години, в свят без шофьори, с безплатна възобновяема енергия, принтираме органи и храна, роботите са част от живота ни, пътуваме до Марс

Технологиите променят живота ни по-бързо, отколкото когато и да било досега. Всекидневно ставаме свидетели на впечатляващo прилагане в различни области на новите технологии, които променят начина, по който живеем и работим.

В книгата си „Светът утре“ (изд. „Кръгозор“) популярният нидерландски футуролог Ричард ван Хойдонк дава множество прогнози и примери, които обрисуват широка картина на удивителния ни утрешен свят, който започва от днес!

Със своя международен изследователски екип той проследява технологичните тенденции в роботиката, безпилотните технологии, биотехнологиите, нанотехнологиите, медицината, 3D и 4D принтерите и въздействието им върху различни индустрии.

Чипове в тялото ни сигнализират, ако ни грози разболяване, и така можем да предотвратяваме много болести, дори инфаркт и рак, и да сме по-здрави.
Заменяме нефункциониращи органи с такива, излезли от принтер, и животът ни продължава поне 200 години.
Живеем в умни домове, които с помощта на сензори изцяло се нагаждат към предпочитанията ни, сами ни предупреждават за възникнали проблеми и следят здравето ни. Предотвратяват обири и боравят умно с енергията и водата.
Добиваме питейна вода чрез преработка на морска, а яденето ни идва от принтер за храна.

Роботи навлизат в офиса, в промишлеността, вкъщи; в операционната, в съда, в армията; гледат  деца, грижат се за възрастни хора

Във всички сектори изчезват много професии. Интелигентните машини поемат голяма част от работата. Адвокати, хирурзи, преподаватели и хора на изкуството са сред тези, които ще са принудени в бъдеще да се конкурират с роботите. Но ще се появят и много нови професии.

Самоуправляеми автомобили, автобуси, подземен, въздушен и морски транспорт ни осигуряват придвижване без катастрофи и жертви.

Добиваме полезни изкопаеми от метеорити и други планети, произвеждаме възобновяема енергия от Слънцето, Космоса, дори от ураганите.

Някои от посочените иновации са вече факт – роботи оперират, живо сърце излиза от 3D принтер, произвеждат се автономни коли, добиват се диаманти от смог. Масовото навлизане на други технологии в ежедневието предстои в близките години. Затова отсега трябва да сме готови за големи промени, но също така и за предизвикателствата, които те поставят пред нас в сферата на етиката, морала, киберсигурността.

„Написах книгата „Светът утре” за всички, независимо от възраст, пол и професия, споделя Ван Хойдонк – за бащи и майки, работници и мениджъри, преподаватели и студенти, изпълнителни директори, министри, спортисти, съдии, чиновници и анализатори. Защото този бъдещ свят ще го създаваме заедно. Затова отсега трябва да се настроим за големи промени и да сме готови да ги приемем.“

Richard van Hooijdonk

ОТКЪС

Кои професии ще изчезнат в близкото бъдеще според футуролога Ричард ван Хойдонк

Все по-често технологиите ще ни измъкват работата от ръцете. Във всички сектори изчезват много професии, на тяхно място идват куп нови. Но кои са те и каква ще е ролята на роботите в този процес?

„Изчезват последните пазачи на мостове. Сензори и камери разпознават корабите и внимателно следят за движението на сушата, така че мостовете да се отварят и затварят автоматично и безопасно. Няма да са нужни пазачи на паркинги. Още сега в големи градове като Ротердам и Амстердам обикалят специални автомобили, които сканират регистрационните номера на колите, за да контролират дали водачите са си платили за паркирането.

Плащането и превеждането на пари става дигитално. Банките имат служители на гише, които просто решават специфични проблеми или дават съвети. Във фабриките голяма част от работата поемат роботи, а поради продължаващото автоматизиране се обезсмислят и професии като охранител, градинар, счетоводител, секретарка. Скоро изчезват безброй работни места в транспортно-логистичния сектор, включително при превоза на хора.

Но няма да се спре дотам. На бунището отиват всички занятия с предсказуеми и повторяеми задачи. Няма да е гарантирана нито една чиновническа професия. Предричам, че в следващите години роботите ще поемат не само опасните, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат много професии в сектора „Здравеопазване“, от най-висши до редови. За позицията си следва се опасяват дори нотариусът, адвокатът и съдията. Суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се преборват много по-бързо от юристите с „нечовешки“ голям брой съдебни дела и въз основа на това ще издават присъди. Вероятно, за да се проникне в човешкия аспект при някои особени случаи, все пак още ще е нужен известен брой съдии, докато машини не бъдат в състояние да изпълняват и тази задача. Терапевтите, психолозите, учителите по танци и социалните работници засега не са застрашени. Но още съвсем малко, защото вече навлизат и социално-емпатични роботи. Те са в състояние да „усещат“ хората въз основа на телесни и оптични характеристики. Различни изследвания доказват, че почти половината от професиите, за които сега все още са нужни типични човешки особености като емпатия и социално чувство, до двайсет-трийсет години също ще изчезнат.

Кога идва истинското уволнение?

Трудно е да се твърди кога точно ще изчезнат (в по-голямата си част) определени професии – кои именно и в кой сектор. Екип от учени от Future of Humanity Instititute („Институт за бъдещето на човечеството“) на Оксфордския университет в Англия под ръководството на Катя Грейс е провел във връзка с това анкета с 1634 изтъкнати интелектуалци и индустриални специалисти по изкуствения интелект (ИИ). От отговорите на 352-мата реагирали експерти проличава, че повечето очакват ИИ до 2024 г. да е победил хората в областта на превода. През 2026 г. ИИ ще има по-добър успех от средностатистическия ученик, а към 2027 г. ИИ ще управлява товарни коли по-сигурно от шофьорите хора. Долната графика дава преглед на професиите и уменията, в които ИИ и роботите ще успеят да ни надминат в следващите двеста години. При което между другото се оказва, че експертите предвиждат пълно автоматизиране на целия труд чак след около 120 години.

Почти половината обаче мислят, че изкуственият интелект ще ни командва в почти всичко доста по-рано, вече само след четирийсет и пет години.

Наивно е да си мислите, че лично вашата работа сигурно ще остане, защото развитието върви по-бързо, отколкото си мислите. Всички смартфони по принцип вече са снабдени с ИИ. През 2019 г. по света ще работят 2,6 милиона индустриални роботи. Ни най-малко не е налудничаво да предполагаме, че роботи, дронове и самоуправляеми коли ще направят излишни десетки милиони работни места – най-вече защото ще са в състояние да изпълняват самостоятелно все по-сложни задачи. Домашните роботи засега се ограничават до косачки и прахосмукачки. Но скоро ще могат да ни наливат напитки и да ни сервират ястия по барове и ресторанти. Роботи анализират рентгенови снимки по-бързо и по-точно от най-добрите рентгенолози. След петнайсет години роботи и машини вече ще са в състояние да извършват рутинни операции или да анализират регионалната икономика. Тогава с вас ще сме озовали в нов свят, в който човекът повече няма да дърпа конците, както сега сме свикнали.

Професии, които изчезват

Още от индустриалната революция изчезват професии и на тяхно място идват други. Обстоятелствата продължават да се променят, все едно дали сега се дължи на технологичния напредък, притока на евтина работна сила или глобализацията. И в този момент много промишлени отрасли и професии са обречени да изчезнат, но в много страни, сред които САЩ, мнозина ръководители и служители все още си зариват главата в пясъка като щрауси. Те виждат автоматизирането и идването на роботите по-скоро като заплаха, вместо като нещо положително.

Шофьор

През 2020 г. първите изцяло самоуправляеми коли вече ще са част от уличната картина. Важи не само за леките коли, но и за товарните автомобили и за автобусите. Благодарение на бързия възход на изкуствения интелект самостоятелно ще превозват пътници корабите, влаковете и самолетите. Това означава, че работните си места ще загубят много работещи в транспортния и логистичния сектор. За сметка на това обаче ще има много предимства, като по-малко катастрофи и агресия при трафика. Освен това самоуправляемите коли водят до по-ефикасни маршрути и значително спестяване на енергия.

Касиер

Броят касиери в супермаркетите, борсите за строителни материали и градинските центрове намалява. Този процес отдавна е в ход. Все повече хора лично сканират продуктите си и след това се разплащат на автомата. Amazon експериментира чрез системата Amazon Go с магазини, в които вече няма каса. Камери и сензори наблюдават какви покупки слагате в кошницата си. На излизане от магазина телефонът ви автоматично се разплаща. И в нидерландските супермаркети „Алберт Хейн“ напоследък започна подобна инициатива. Въпреки това ще изтече още време, докато изчезнат всички обслужвани от човек каси.

Фабричен работник

Фабричните работници скоро вече ще са изчезнали. От десетки години местата им заемат машини, например на конвейера. Напоследък обаче с ускорено темпо се появяват фабрики, в които роботи поемат почти или дори цялата работа.

Роботи завладяват китайски завод

След заместването на 90% от работниците с роботи в един завод в Дунгуан, Китай, производството през 2016 г. нараства с 250%, а броят на грешките спада с 80%. В предприятието се правят мобилни телефони с помощта на изцяло автоматизирана производствена линия. Благодарение на роботите сега тук шейсет работници вършат работата, с която преди това са се занимавали 650 техни колеги. Накрая ще останат само двайсет щатни служители, твърди генералният директор на завода.

Аптекар

В бъдеще аптекарите единствено ще надзирават. Изготвянето и пакетирането на лекарствата скоро ще става напълно автоматично. Това ще предотвратява човешки грешки, поради които сега умират хиляди хора по света. 3D принтерът ще поеме много от задачите на аптекаря. Американският блюстител на храните и лекарствата FDA вече одобри 3D принтер, който принтира лекарства за епилепсия и сърдечни заболявания. Подобен апарат няма нужда да стои в аптеката, а сигурно може да се помещава и при личния лекар или дори в дома на пациента.

Рефер и спортен съдия

Роботите и изкуственият интелект са много по-подходящи за спортни съдии, отколкото хората. Те не грешат, защото решенията им винаги се основават на обективни данни от сензори. Освен това зрителите, играчите и треньорите, които не са съгласни с някой жълт или червен картон, не могат да повлияят на робота, понеже не могат да влязат в спор с него. Кога на игрището ще се появи първият рефер робот, още не е известно.

Хирург

Роботи и сега вече се срещат в операционната зала. От 2000 г. роботи от фирмата Da Vinci Surgery извършват с микропрецизност почти три милиона операции, от смяна на коленни стави до очни корекции. Със същия успех като хирурзите! Да, все още е необходим надзор, но мисля, че ще могат да оперират и напълно самостоятелно. В раздела за бъдещето на здравеопазването се спирам по-подробно на това.

Пилот

Въздухоплавателните компании могат да си спестят милиарди, като се включат в технологиите, при които самолетите накрая ще излитат, летят и кацат без пилот. Според швейцарската банка UBS летенето изцяло на автопилот не само спестява в световен мащаб милиарди евро от разходи за работна ръка, но освен това е и по-безопасно. Та нали тогава повече не са възможни човешките грешки! Британският делови вестник Financial Times твърди въз основа на доклад на UBS, че поради това ще се намалят и високите застрахователни премии и разходите за гориво. Първата крачка би могла да бъде полет с един пилот вместо с двама, защото почти половината от пасажерите все още не се осмеляват да се качат на самолет без екипаж. Но навсякъде ролята на пилота в кабината вече е минимална. Наскоро един пилот ми разказа, че при излитане и кацане държи ръчката за управление само три минути.

Журналист

Журналистите също трябва да се опасяват за работата си. Американската технологична фирма Narrative Science успешно е експериментирала със софтуер, наречен Quill. Той може да трансформира основни данни в разбираеми репортажи и статии. Информационната агенция Associated press вече позволява на роботи да пишат финансови отчети и спортни материали. Предстои ни обаче да научим машините с изкуствен интелект как да интегрират креативността и оригиналността в статиите си, за да станат те действително четивни, интересни и привлекателни за читателя.

Войник

Въоръжени дронове в конфликтни територии вече са заели мястото на наземните бойни части. Американският генерал Робърт Кор, близко свързан с кампанията War on Terror („Война срещу тероризма“), смята, че през 2030 г. една четвърт от тези войници ще бъдат заменени от роботи и дронове. Това е страхотно развитие, защото се гарантира значително намаляване на броя убити и ранени сред военните. Фирмата Boston Dynamics вече е далеч напреднала с разработването на „Атлас“ – авангарден хуманоиден робот. Той е машина, която има структурата на тялото на човек. Благодарение на специална система за контрол „Атлас“ може почти като човек да координира движението на ръцете, краката и торса си. Стереозрителен капацитет и множество сензори се грижат „Атлас“ да може да използва различни предмети, а също така и да се придвижва по труднодостъпен терен. Това превръща този робот във върховния подходящ войник. Той обаче все още вдига много шум, за да функционира оптимално на фронта; техниците вече работят върху проблема. „Атлас“ скоро ще се включва и в изпълнението на цивилни задачи, като чистене или сервиране на ястия.

Строител

С най-новите огромни 3D принтери може да се строят цели сгради. В бъдеще за това почти няма да са нужни хора. Навсякъде по света редица фирми вече са прегърнали тази технология и все повече други се присъединяват. Китайската фирма за недвижими имоти Huashang Tengda за месец и половина осъществява построяването на двуетажна къща от принтер. Строителите трябва само да инсталират корпуса и да уредят електрическото окабеляване и водопровода.

Счетоводител

Счетоводителите и другите финансови контрольори са съществени за всяка организация, но след десет години щафетата ще поеме софтуер. Още отсега за анализиране, издаване и изпла човешки ресурси и за изготвянето на финансови планове и разработването на различни сценарии. Финансов робот може да ни посъветва да се откажем от контрагент, ако от много източници проличи, че той ще окаже негативен принос за резултата. Изпълнителният директор също ще има съвсем различни отговорности в бъдеще.

Маркетинг специалист

Маркетинговите проучвания засега струват много пари и време. Затова традиционните методи се заместват със софтуерни платформи, даващи резултати в реално време. Примери за автоматизирано маркетингово проучване са включително събирането на дигитални данни и анализирането на потребителските емоции. Възможността да се измерват човешките емоции, като се наблюдават израженията на лицата, означава, че има по-малко работа за анкетьорите.

Описаното дотук е само ограничен преглед на редицата професии, които ще изчезнат постепенно, но по-бързо, отколкото си мислим. Но идват и много нови. Все пак не е лесно автоматично да картотекираме какви точно ще са те. Но вече се приближаваме към това повече, отколкото предполагате, особено сега, когато изкуственият интелект се развива с бързи темпове.”

 

 

Прочетете още

22

Деница Дилова: Излишната информация може да ти скапе изцяло творческия път

Нов роман от авторката, която умее да играе с читателя, в най-хубавия, литературен смисъл на думата …