Начало / Свят / Японците за българските графити: Срамота е!

Японците за българските графити: Срамота е!

Кадрите с родното посегателство върху световно културно наследство в Хирошима са още един повод да се запитаме за какво именно използваме словото

20181016-00037568-houdouk-000-view

Снимките обиколиха света

Мемориалният парк на мира в центъра на Хирошима е комплекс за поклонение пред жертвите на атомната бомба – и идеално място да се покажеш пред света… Преди дни паметникът осъмна обезобразен с надписи на кирилица, прогласяващи гордо: ЛОКО СОФИЯ.

Графити са открити на общо три места

Първи ги е видял пазачът на комплекса и веднага е известил полицията. Извършителят или извършителите се издирват, като се очаква да им бъде повдигнато обвинение за нанасяне на щети върху материална собственост. За целия комплекс се грижи Отдела по озеленяване на Хирошима. Оттам съобщават, че единият от графитите – върху оградата на ремонтна площадка, е заличен веднага. Другите обаче са на мемориални места, включително върху паметник, и това ще изисква специални усилия и съответно, повече време.

Мястото е от особено значение за японците

Представете си паметникът на Незнайния воин в София да осъмне с подобен надпис… Много японци изразиха огорчението си… 80-годишен мъж, който се разхожда всяка сутрин точно тук, казва: „Наистина е жалко… мястото е специално! Надявам се да бъдат изтрити бързо…“ 66-годишен японец на екскурзия в Хирошима добавя: „Винаги съм искал поне веднъж в живота да дойда тук… Непростимо е!“

Графитите навяват тъжни мисли

Едва ли ще помогнат и на самия футболен клуб, който тъпче във втората ни лига и води чутовни двубои с отбори като Ботев Гълъбово и Струмска слава. По-скоро въпросът е друг: в желанието си да се покажем пред света, виждаме ли колко сме голи?

По материали от японската преса: Йордан Проданов

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …

Един коментар

  1. недопустимо е, подобни постъпки трябва да се накажат сурово