На фокус
Начало / "Четящият човек" / Елена Алексиева връща днес литературната награда „13 века България“

Елена Алексиева връща днес литературната награда „13 века България“

Нарушеният регламент я накара да реагира моментално

elena_alexieva-768x510

Писателката се радва твърде кратко на престижното отличие, което получи за своя роман „Вулкан“. След публикувани в социалните мрежи мнения и обвинения тя бързо взе решение: „Не намирам в себе си морални основания да приема избор, направен по този начин, и отказвам наградата.“

Излезлите наяве проблеми покрай връчването на отличието всъщност са няколко… Основният е, че редакторът на романа Борис Минков е част от журито на литературната награда. В коментари се повдига и въпросът, че според устава на наградата председателят на журито няма право да участва в други журита през годината. Сред дискутираните теми е и тази за анонимността на журито – съставът му остава в тайна до последния момент.

Наградата „13 века България“ се връчва през 2024-а за 13-и път, като председател на журито тази година беше проф. Милена Кирова, а членове – проф. Пламен Дойнов, проф. Мюмюн Тахиров, доц. Борис Минков и д-р Яница Радева. За престижното отличие се бориха „Вулкан“ на Елена Алексиева, „Екстазис“ на Радослав Бимбалов, „Дом за начинаещи“ на Емануил А. Видински, „Не ви познавам“ на Теодора Димова, „Рана“ на Захари Карабашлиев и „Тук живее Йожи“ на Надежда Радулова.

Отношението към всички ни, но най-вече към съвременната българска литература, е срамнореагира един от другите номинирани, Радослав Бимбалов, обръщайки се към победителката, – адски е нечестно, че вгорчиха едно напълно заслужено признание за теб. Но ти, Ели, си пример за всички ни.

В скандала някои привидяха и предизборна борба, в която саби и позиции заплитат две от издателствата, които традиционно свързваме и с новата българска литература. Затова и търсенето на нарушения във връчването на отличието са „откровено манипулативни“, по думите на Младен Влашки в онлайн групата на списание „Страница“.

„Вулкан“ спечели престижната награда „13 века България“, но острата реакция срещу процедурни нарушения накараха авторката да заяви, че не иска отличието по този начин

vulkan

Голямата потърпевша Елена Алексиева вече е печелила наградата „13 века България“ – през 2018-а със „Свети Вълк“. Печелила е и наградата „Хеликон“ – през 2006 г. за своята „Читателска група 31“. Ябълката на раздора „Вулкан“ пък беше сред номинираните в последното издание на същото литературно отличие. „Книга язвителна, пънкарски поетична, която те изритва с първата глава и те държи наелектризиран до последната“, така коментира романа Георги Ангелов.

Текст: Красимир Проданов
Снимки от artportal.news и въпреки.com

Прочетете още

stažený soubor

Юни носи лято и хубави книги

Най-дългите дни заслужават и най-увлекателни истории Топлото време дойде, а с него и апетита за …