На фокус
Начало / Читателски дневник / Топ книгата: „Живот в скалите“ е за онези, които още се усмихват

Топ книгата: „Живот в скалите“ е за онези, които още се усмихват

Роман, писан заедно с читателите – и така можем да наречем проекта на Мария Лалева

korica

Чете се с душата

Известна с поезията си, авторката на „Живот в скалите“ знае добре как да грабне вниманието само с няколко споделени думи. И използва този си талант, за да създаде безпрецедентна за нашите географски ширини книга. Книга, която произведе своите читатели още преди да е излязла. Чрез щипките вдъхновение, които получаваха почитателите на Мария точно на принципа на слънчевия изгрев – за малко, постоянно и сгряващи цялата душа.

Сюжетът е обикновен, човешки

Разбира се, формулата за успех на тази книга минава и през съдържанието й. Колкото и банално да звучи, то е такова, че може да се случи на всеки. А това само доказва нуждата на всички нас да сме малко повече хора, да погледнем мъката си и да я споделим. Всеизвестно е, че в чуждата болка припознаваме себе си. Това прави Мария – излива една история, която просто поръсва със своя талант да превръща думите в поезия и притча.

laleva

Трендът също е изпълнен

Модата на цитатите е нещо, което ни заля и превърна четенето в откъслечна дейност. Красивите думи вън от контекста на голямата творба обикновено са огледало на разкъсаното ни внимание. Можем да го наречем и феномен на електронните устройства. Та точно този феномен постла червения килим и пред Мария Лалева. Тя е безкрайно актуална в свят, който вместо да чете, цитира. Вълшебни думи, които дават енергия и те карат да искаш още.

Върхът е отворен за още експерименти

Първа седмица в класацията на „Хеликон“ – и закономерното първо място… Това е равносметката дотук за Мария Лалева. Остава да се уверим дали онова между цитатите ще се стори примамливо (или приемливо) за читателя. Но е факт, че книжните лавици стават все по-гъвкави. Издържаха напрежението, което породи „Скандал“ на Венета Райкова – а сега ново съдържание и форма им предлага и „Живот в скалите“. Традиционният роман, като израз на литературни дадености и стойности, май вече е минало. Но един истински творец винаги знае как да заинтригува. Както Мария.

Защо „Живот в скалите“?

Отговори търсим, разбира се, в цитати от романа

  • „Момчето ми – прошепна мама, – родих те, отгледах те, докъдето Дядо Боже ми даде време, но всъщност аз пораснах с теб. Търся думи, с които да ти се извиня затова, че си отивам. Без да съм виновна. Знаеш ли, никой, който си отива, не е виновен. От живот, от човек, от дом… Всеки има право да си отиде. Животът – най-вече!“
  • „Всеки сам пише приказката си. Макар че това често става в самота.“
  • „Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.“
  • „Човек е устроен така, че да вижда и чува по-ярко нещата, които обича. Затова всички влюбени са поети.“

Топ книгата представи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

kniha

Книгите обещават година, която ни извежда от хаоса

Прогнозите са обаче и за бурни събития Астрологията е наука, която е запазила магията си …