Начало / България / Котаракът-библиотекар събра 9 хиляди подписа в своя защита

Котаракът-библиотекар събра 9 хиляди подписа в своя защита

Вече е национална знаменитост

430080048_8161833373832700_5584561775246429130_n

Жоро, както го наричат в Пловдив, обитава Народната библиотека „Иван Вазов“ – след година спокойно съществуване обаче се оказва, че пречи някому… Заради постъпили оплаквания от присъствието на котката, ръководството на библиотеката заяви, че мястото ѝ очевидно не е там. Директорът Димитър Минев например казва: „Не съм против котето, но то трябва да бъде навън и да не притеснява посетителите!” Ръководителят на библиотеката се опасява всъщност да не би някой от читателите да има алергия към котки, затова издава устна заповед Жоро да остане извън сградата.

Редовите библиотекари обаче са на обратното мнение. Според тях библиотеката е по-посещавана именно заради Жоро. Самата котка е обезпаразитена, като редовно посещава и ветеринар. Самите библиотекари твърдят, че той не припарва до читалните, където евентуално може да създаде проблеми на хора с алергии.

Защитниците на необичайния библиотекар създадоха и подписка в негова защита. Петицията се нарича „Книга с котка“ и се радваше на интереса на повече от 9 хил. души в утрото на 12 март 2024 г.Подписвам, защото котето трябва да си остане да живее в библиотеката”, коментира например пловдивчанина Николай Зюмбюлев. Диана Манчева, също от Пловдив, добавя: „Котето трябва да остане там! Тези на които пречи, да почетат още повече книги!

stotitsi-plovdivchani-skochiha-zashtita-721

Като част от аргументите за оставането на Жоро бяха публикувани и снимки от архива на библиотеката. Според тях и преди около столетие там е имало котки и дори храната за тях е била част от бюджета

Информация и снимки: dnesbulgaria.com, plovdivtime.bg

Прочетете още

1024-768-alek-popov

Алек Попов си отиде без време

Напусна ни едно от най-известните имена на нашата литературна сцена За смъртта на писателя съобщиха …