Начало / Читателски дневник / Музите на „Хеликон“- Цанка Ангелова

Музите на „Хеликон“- Цанка Ангелова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем пет въпроса на най-дългогодишните служители в „Хеликон“, да ви представим лицата им и тяхното усещане за професията на книжаря.

IMG-f8c83088d0498f0a70c95e22bcfff3f3-V

Цанка Ангелова е старши книжар в „Хеликон-Бургас“. Нейното сладкомумие и търпение са толкова неподправени, че всяко дете и родител, които тя обслужва в най-старата ни книжарница, се чувстват като в любимото стихче на Джани Родари: „Ако бих имал едно магазинче със две полички, бих продавал… познайте какво? Надежда! Надежда за всички“. Повече от самата Цанка.

Откога работите в „Хеликон“ и как попаднахте тук?

Започнах работа в Хеликон-Бургас през септември 2000 година. Минала бях Христовата възраст, сменила няколко професии: библиотекар, екскурзовод, преводач, технически сътрудник, които беспорно ме обогатиха, но и убедиха, че книгите са моето нещо и затова отидох да търся работа в Хеликон. Приеха ме.

Професията на книжаря за Вас е…

Тест за интелигентност едновременно за теб и за клиента, да усетиш желанието или нежеланието му да разговаря, да му предложиш точните книги, за да се върне отново. Невинаги успявам, но винаги го правя с усмивка. Както казва един от големите в областта на маркетинга Мартин Линстрьом в книгата си „Малките данни“: „Усмивката продава“. Вярвам в това и не спирам да опитвам.

Ако изведнъж книгите изчезнат, с какво бихте се занимавали?

Щях да стана довроволец в домове за деца и да им разказвам книгите, които съм прочела.

Какви са впечатленията ви от младото поколение книжари?

Умни, интелигентни, технически грамотни, което им помага много в работата, но и мобилни, търсещи себе си. Виждат цялото, но пропускат детайлите. Сигурна съм обаче в едно, че ще носят любовта към книгите завинаги с каквото и да решат да се занимават.

Препоръчайте ни последната интересна книга, която прочетохте.

212310_bАз от години съм детската муза на Хеликон. Да предлагаш книги на деца и подрастващи е 210346_bотговорност, затова често посягам към тийн-литература и към детски книги. Препоръчвам горещо на тийнеджърите последната книга на Джон Грийн „Костенурки до безкрая“, а на по-малките читатели между 8 и 12 години „Забранете тази книга“ от Алън Грац, заради смелостта на героите да се изправят срещу проблемите и да намират решения.

Прочетете още

19143856_708734589315690_6405241164202910156_o

Музите на „Хеликон“ – Ваня Хинкова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем …