Начало / Читателски дневник / Музите на „Хеликон“ − Юлия Калановска

Музите на „Хеликон“ − Юлия Калановска

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем пет въпроса на най-дългогодишните служители в „Хеликон“, да ви представим лицата им и тяхното усещане за професията на книжаря.  

IMG-20180326-WA0001

Юлия Калановска е управител на „Хеликон-Стамболийски“ и регионален мениджър. Най-старата софийска книжарница е във вещите ръце на най-артистичния, лъчезарен и като един истински творец, лежерно минаващ над битието човек в „Хеликон“. Как иначе, щом е поела обект от стратегическо значение − под самото Министерство на културата. Често неговите служители слизат при книжарите, за да си сверят часовника по отношение на новостите в книжния бранш. Там ги посреща Юлия, която спокойно може да заеме някое от министерските бюра горе. Вижте защо.   

Откога работите в „Хеликон“ и как попаднахте тук?

От шестнайсет години, приятел от „Хеликон“ ми препоръча работата и фирмата като подходяща за мен. Оказа се прав!

Професията на книжаря за Вас е…

Призвание, радост, привилегия.

Ако изведнъж книгите изчезнат, с какво бихте се занимавали?

С изкуство. Обичам изобразителното изкуство, всичко свързано с изложби, галерии, картини и творци.

Какви са впечатленията ви от младото поколение книжари?

Прекрасни са! За мнозина това е първата работа, която започват и независимо дали бъдещето им е в „Хеликон“, аз се старая да запаля в тях любов към книгите завинаги. Искам да им предам знания, полезни във всяко поприще, което биха избрали. Високият професионализъм се цени навсякъде, но се постига трудно и тук е нашата роля. „Хеликон“ е школа, чийто умения остават за цял живот. Любознателните, четящи и будни млади хора сами ни намират и се вписват в екипите ни.

Препоръчайте ни последната интересна книга, която прочетохте.

„Пръстът, който те сочи“ – роман за зората на хирургията, първите пионери в научната медицина, в разделен момент между Средновековието и Просвещението. Героите си задават смели въпроси, свързани с началото на религията, физиката и човешкото тяло. По принцип не деля книгите на елитарни и комерсиални. Имала съм страхотни попадения в най-неочаквани жанрове. Обичам страстно и киното, затова ми харесва да сравнявам филмите с първоизточника им. Разбира се, винаги печелят книгите!

Прочетете още

IMG-6f77b8a423db2bb00421e3921b141adc-V

Музите на „Хеликон“ – Силвия Тодорова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем …