Начало / Свят / Официално е: Тази година без Нобел за литература

Официално е: Тази година без Нобел за литература

31912365_3453825951357114_1934129747411861504_oШведската академия обяви днес, че през 2018 г. Нобелова награда за литература няма да бъде връчена и това е последица от скандала, в който попадна най-престижният литературен приз в последните месеци, съобщава Гардиън. Това е първият подобен случай от 1949 г. насам, като от академията информират, че за сметка на това през 2019 г. нобеловите лауреати ще бъдат двама. Решението е взето още вчера и идва след сътресенията в институцията, последвали обвиненията в сексуално посегателство и насилие срещу френския фотограф Жан-Клод Арно, който е съпруг на члена на нобеловия комитет Катарина Фростенсон. В официалното изявление, публикувано днес, се казва, че решението на академията е във връзка с „намаленото обществено доверие към институцията“ и още:

„Членовете на Шведската академия са наясно, че настоящата криза носи високи изисквания за промяна в дългосрочен план. Необходимо е време да възстановим публичното доверие в институцията, преди да обявим следващия лауреат на наградата. Правим го от уважение към досегашните и бъдещите лауреати, към фондация „Нобел“ и към общността на читателите“, заяви изпълняващият длъжността постоянен секретар на академията Андерс Олсон.

След обвиненията срещу Арно миналия ноември, трима членове на журито подадоха оставки в знак на протест срещу решението съпругата му Фростенсон да не бъде изключена от взимането на най-важното решение в световната литература. Обвиненията срещу Арно включват издаване преди официалното им обявяване на имената на седем досегашни нобелови лауреати, като той отрича всичко, което се твърди по негов адрес.

Членството в академията е пожизнено, поради което при напускане на някой от представителите, мястото му по сега действащата нормативна база остава празно до смъртта му. Поради тази причина шведският крал Карл обяви, че ще инициира промени в тази част от регулацията на академията, за да могат да се избират заместници в такива ситуации. В момента от 18 по регламент членовете на академията са едва 10, а в днешното изявление се казва още, че следващата година ще бъде посветена на промените, включително по отношение на членството и модернизирането на статута на представителите на академията.

Как точно академията избира победителите си остава загадка през последния век. Всеки февруари членовете й преглеждат около 200 номинации, а до май изготвят списък с петима номинирани, чиито творби четат през лятото. Победителят е авторът, който най-добре отговаря на критериите на учредителя на наградата Алфред Нобел за „забележителна творба“.

Досега наградата не е връчвана само 7 пъти от учредяването й през 1901 г., но никога причината не е била такъв скандал. Пропуските са в годините на Първата и Втората световна война, през 1935 г. – също, без причината да е разкрита. През 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 и 1949 наградата е „отложена“ заради липса на достатъчно качествени номинации.

Репутацията на академията беше оспорена през 2016 г., когато Нобел за литература беше връчен на музиканта Боб Дилан за „създаването на ново поетично себеизразяване в контекста на американската песенна традиция“.

Директорът на фондация „Нобел“ Карл-Хенрих Хелдин твърди, че кризата няма да засегне останалите категории на наградата и победителите в тях ще бъдат обявени през 2018 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

vladimir_dimitro

Защо да не я бия – прочетете как класикът Елин Пелин описва домашното насилие

Можем да кажем, че е пророк или пък просто… реалист Познавач на душата – класикът …