Начало / Читателски дневник / Музите на „Хеликон“ : Ирина Донкова – Честит юбилей!

Музите на „Хеликон“ : Ирина Донкова – Честит юбилей!

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем пет въпроса на най-дългогодишните служители в „Хеликон“, да ви представим лицата им и тяхното усещане за професията на книжаря.

Ирина Донкова е топлата връзка между „Хеликон“ и всички издатели и книгоразпространители у нас, тя е човекът, без когото работата в Логистичния център би била невъзможна. Иринка, както я познават хората в бранша, е ходеща енциклопедия. Навръх нейния юбилей – 60 достойни и красиви години, можем да кажем само едно – благодарим ти за опита, доборотата, за колегиалното отношение и безпогрешния нюх към книгите! Вместо онзи писател, който твърди: „проблемът не е че човек остарява, проблемът е че винаги се чувства млад“, препоръчваме високия дух на Ирина Донкова. Ето защо.     

IMG-5e8829fb4991d5bfdbf90b308190607f-V

IMG-20180521-WA0000

Откога работите в „Хеликон“ и как попаднахте тук?

В Хеликон постъпих през 2002 г. След 21 години работа в различни издателства, бях съкратена. Имах късмет, че точно тогава в склада на Хеликон търсеха човек. Одобриха ме и така, вече 16 години съм част от екипа.

Професията на книгоразпространителя за Вас е…

Целият ми трудов стаж е свързан с книгоразпространението, но смело мога да кажа, че тук, в Хеликон, достигнах и добих професионализъм. В работата, свързана с книгите, минаха най-хубавите, най-силните, най-успешните години от живота ми.

Ако изведнъж книгите изчезнат, с какво бихте се занимавали?

За мен това би било Апокалипсис. И ако все пак има оцелели, би имало и оцелели книги.

Лиературата, словото, книгата – това е моето верую.

Какви са впечатленията ви от младото поколение в бранша?

Енергични, активни, амбициозни. Трябва да натрупат опит, да работят упорито, да четат много, да изградят свой вкус към литературата. Вярвам и в това, че новата смяна ще бъдат по-добри от нас и че ще имат възможност да се реализират.

Препоръчайте ни последната интересна книга, която прочетохте.

211201_bПоследно прочетох Чернобилска молитва на Светлана Алексиевич. Невероятна проза, невероятна изповед. Изповедта на три поколения. Нашият живот също е свързан с тези събития. Тази книга те разтърсва. Бих я препоръчала, защото в нея е Истината на обикновения човек за нас самите, за живота ни в „новото време“.

Прочетете още

19143856_708734589315690_6405241164202910156_o

Музите на „Хеликон“ – Ваня Хинкова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем …