Начало / Читателски дневник / Музите на „Хеликон“ – Калина Дандова

Музите на „Хеликон“ – Калина Дандова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем пет въпроса на най-дългогодишните служители в „Хеликон“, да ви представим лицата им и тяхното усещане за професията на книжаря.

IMG-a33c4565ef74ec0268f0c5e20bc7fd9a-V

Калина Дандова работи в Логистичния център в Казичене, или Склада на „Хеликон“. Преди книгите да поемат пътя си към всяка книжарница на веригата в страната, с техните доставки и обработка се занимава това фино създание, което само като погледнем, ни иде да рецитираме стиха на Пенчо Славейков – „Стройна се Калина вие над брегът усамотени, кичест Явор клони сплита в нейни вейчици зелени“… Напълно в тон с поетичната душа на Калина, която освен зорко око за грамадните количества книги, има скрито перо на творец и изразен талант на кулинар. Каква е рецептата, винаги да бъде във форма, вижте сами! 

Откога работите в „Хеликон“ и как попаднахте тук?

От поне 19 години. Попаднах на шега и в никакъв случай не съм си представяла, че това за мен ще се превърне в дом.

Професията на книгоразпространителя за Вас е…

Любов, удоволствие, освен прекрасни колеги, много добри приятели, култура, интелект, знание, опит и… аромат на хартия и мастило, това ме опиянава.

Ако изведнъж книгите изчезнат, с какво бихте се занимавали?

Категорично със сладкарство. Това е моята страст, но засега нямам желание да го превръщам в професия, дано книгите никога не изчезнат… Всъщност, надявам се да не се случи, нали за това се борим.

Какви са впечатленията ви от младото поколение в бранша?

Младото поколение е това, което ние формираме. Те са прекрасни способни хора, които понякога разбирам чудесно, друг път трескаво търся обективни причини, за да оправдая постъпките им. Във всеки случай със сигурност знам, че са четящи и мислещи , с ясно поставени цели и изградена ценностна система, което в днешно време никак не е за пренебрегване.

Препоръчайте ни последната интересна книга, която прочетохте.

Писатели и други български омайници“. Не я прочетох цялата, разгръщах страниците на случаен принцип, но това е история, която може да бъде интересна за всеки българин. И да си призная, попрочитах по малко на работното си място, но това са рисковете на професията – когато работиш с книги, няма как да не го правиш…

Прочетете още

IMG-f8c83088d0498f0a70c95e22bcfff3f3-V

Музите на „Хеликон“- Цанка Ангелова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем …