Начало / Читателски дневник / Музите на „Хеликон“ – Лилия Иванова

Музите на „Хеликон“ – Лилия Иванова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем пет въпроса на най-дългогодишните служители в „Хеликон“, да ви представим лицата им и тяхното усещане за професията на книжаря. 

DSC_0180L

Ако имате път към Кюстендил, непременно се отбийте в книжарница „Хеликон“. На ул. „Демокрация“ 33 ще ви посрещне едно слънчево момиче − Лилия Иванова. Нашата Лили, без да е прима на българската естрада, носи същия страхотен заряд и неизчерпаема енергия. Тя е човекът, който може да подреди изложба в малката книжарничка, да пресъздаде атмосферата на всяка книга така, че нейният читател да се почувства като герой или  като участник в красив спектакъл. Време е да насочим светлините към „черешката на тортата“ от „Хеликон-Кюстендил“.  

Откога работите в „Хеликон“ и как попаднахте тук?

Беше края на септември преди 10 години и си спомням, че минавайки покрай книжарницата на „Хеликон“ зърнах обява за книжар. Последва нощ, в която си представях как помагам на хората да си намерят своята книга.

Професията на книжаря за Вас е…

Винаги съм смятала, че работата на книжаря е и голяма доза психология. „Екзистенциална психотерапия“ е нужна на всеки книжар. Дори всеки ден да си мислите, че стеСумистът, който не можеше да надебелее, подобно на него ще се изпълните по друг начин, тоест ще помъдреете!

Ако изведнъж книгите изчезнат, с какво бихте се занимавали?

Бих снимала света, хората, но през цялото време ще усещам, че нещо ми липсва и по този начин няма да мога да създам „Кратка история на почти всичко“.

Какви са впечатленията ви от младото поколение книжари?

Ще отговоря кратко с едно заглавие − Направете го сега„.

Препоръчайте ни последната интересна книга, която прочетохте.

Бих препоръчала „Хазарски речник“ на Милорад Павич. Книгата има два варианта − мъжки и женски, които представят различното схващане на света. Според мъжа светът е извън него, терен за действие, за правене и създаване на неща, а за жената светът е вътре в нея, тя го носи и го ражда непрекъснато. Много ми харесва творчеството на Павич, то ме доближава до другите ми интереси − играта с времето, пространството, квантовата теория, които търся във всяка прочетена книга.

Прочетете още

IMG-6f77b8a423db2bb00421e3921b141adc-V

Музите на „Хеликон“ – Силвия Тодорова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем …