Начало / Читателски дневник / „Музите на Хеликон“ – Нели Павлова

„Музите на Хеликон“ – Нели Павлова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем пет въпроса на най-дългогодишните служители в „Хеликон“, да ви представим лицата им и тяхното усещане за професията на книжаря.  

IMG_20180328_194036

Ако сте софиянец и четящ човек, със сигурност сте засичали през всичките години на съществуване на книжарници „Хеликон“  в столицата Нели Павлова. В момента работи в „Хеликон-Шишман“. След сръчното миньонче винаги остават верни клиенти и приятели, атмосфера пълна с усмивки и топлота, подробно консултиране и лично отношение. Това, което не остава, е и прашинка по книжните рафтове. Защото освен шегобиец, Нели е абсолютен професионалист, както ще се убедите сами.  

Откога работите в „Хеликон“ и как попаднахте тук?

Помня точната дата – 26.06.2000 г.

Много завиждах на една позната, която беше книжар в „Хеликон“ и за моя радост, не след дълго тя ме покани на работа във фирмата. Започнах в друго звено, но винаги съм била свързана с книгите, сякаш от… „Преди да се родя и след смъртта ми”.

Професията на книжаря за Вас е…

Понякога е „Любов”, друг път „Любов по време на холера”.

Ако изведнъж книгите изчезнат, с какво бихте се занимавали?

Свят без книги …. представям си го като „Пътят” на Кормак Маккарти. … О, ами тогава бих се занимавала с бягане, защото в такъв свят ще оцелееш само ако спазваш правилото „Тичай или умри”.

Какви са впечатленията ви от младото поколение книжари?

Едни са родени за професията, на други им е малко по-трудно. Работата е комплексна и не е достатъчно да си добър само в едно нещо. Не е лесно и „Не случайно му викаме бачкане” .

Препоръчайте ни последната интересна книга, която прочетохте.

Не е последно прочетена, но от сърце препоръчвам поредицата на Луиз Пени за инспектор Гамаш – „Убийството на художника” , „Убийствено студена”, „ Камъкът на смъртта” и др. Това е интелигентна криминална литература, написана изключително увлекателно. Четеш и се влюбваш!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-6f77b8a423db2bb00421e3921b141adc-V

Музите на „Хеликон“ – Силвия Тодорова

Човекът, който продава книги, е ценен колкото онзи, който ги пише. Затова решихме да зададем …