Начало / Свят / 200 години от смъртта на Джейн Остин, „Гордост и предразсъдъци“ с нов живот

200 години от смъртта на Джейн Остин, „Гордост и предразсъдъци“ с нов живот

Кристина Цонева

джейн остин„Всепризната истина е, че ерген, който притежава голямо състояние, непременно си търси съпруга”.

Това е може би най-цитираната фраза от Джейн Остин. С нея започва класическото произведение „Гордост и предразсъдъци”, което излиза през 1813 г. Преди 204 години. Джейн Остин е родена на 16-ти декември 1775 г. в Стивънтън, Хампшир, Великобритания. На 18-ти юли 2017 г., се навършват 200 години от смъртта на дамата, изпреварила своето време.

Привичките, които Остин описва с насмешка, се четат вече трето столетие. Редица психолози и философи се опитват да обхванат черти от човешката природа като „надменност”, „горделивост”, „алчност”, докато тя ги предава тънко, но красноречиво чрез многопластови персонажи в романите си.

Писателката е дъщеря на пастор, има шестима братя и една сестра – Касандра. Тя повлиява много от творбите ѝ. Сестрите са близки и си споделят почти всичко. Тяхната връзка е в основата на повечето от любимите ни произведения на Джейн.

Ние, от „Хеликон” се възхищаваме на таланта на Остин да пародира света от XVIII в., чиито нрави, макар и леко променени, още съществуват. Затова отбелязваме годишнината от смъртта на обичаната писателка с новина за предстоящото ни издание на романа ù „Гордост и предразсъдъци” през август.

Класиката разказва за живота на семейство Бенет. Г-н и г-жа Бенет са почти разорени и не могат да осигурят стабилно бъдеще за себе си и петте си дъщери. Единствената грижа на майката е да омъжи поне едно от момичетата за прилично богат младеж. На преден план излизат няколко любовни истории, семейни кавги, приятелства и много танци. Така Остин пародира начина, по който се избира жених и особено отношенията във висшето английско общество. Авторката показва как понякога съдим несправедливо другите, заслепени от своето его и гордост. Разбира се, накрая любовта побеждава всичко, за да може историята да пребъде и след 200 години.

Прочетете още

wesandersonsjaejones-2

Фентъзито има своята нова принцеса

Когато не пише, С. Джей-Джоунс проучва хороскопа си или пък скача с парашут „Последната нощ …

Един коментар

  1. Изданието излезе ли от печат? Или става въпрос за август 2018 година?