На фокус
Начало / Критика / Доминиканецът, който разбива сърца

Доминиканецът, който разбива сърца

Дияна Танева, Хеликон Пловдив

207994_b“Ето така я губиш” на Джуно Диас е сборник с разкази, обединени от общ герой – доминиканецът с гореща кръв Юниор и неговото семейство, емигранти в САЩ.

Но това не са просто разкази за любовта. Това са истории, в които героите се лутат, търсят, намират и губят, преодоляват навици, опитват и отново грешат. Но и обичат. Не така, както в любовните романи с розови корици, защото не е лесно да си тъмнокож в Бостън. Не е лесно да се отърсиш от културните стереотипи, да излезеш от латино гетото и да живееш в постоянна битка, търсейки социална идентичност.

Езикът в книгата е пъстър spanglish, американски английски, смесен с испански жаргон. Точно толкова объркан, колкото и героите в книгата. Секс, изневери, раздели, горчивината да губиш, страхът да продължиш, да обичаш със закъснение, да разбиваш сърца, неволно, случайно. Всяка една история представя поредното падение на главния герой, който незнайно защо, въпреки неговия цинизъм, ни става симпатичен. И въпреки всичките грешки сме склонни да му простим и да вярваме на този лъжец, че ще може да обича истински една жена.

А тогава раздялата няма да е загуба, а ново начало.

Прочетете още

Diaz_2012_hi-res-download_2

Доминиканската република отне награда за заслуги на Джуно Диас

Властите в Доминиканска република взеха решение да отнемат наградата за заслуги към страната на писателя …