Начало / Автори / Фентъзито има своята нова принцеса

Фентъзито има своята нова принцеса

Когато не пише, С. Джей-Джоунс проучва хороскопа си или пък скача с парашут
JJ

„Последната нощ от годината. Настъпват зимните дни и идва време Краля на гоблините да напусне своите владения и да търси невястата си…“

Така започва мрачната, но романтична приказка, изтъкана от музика и магия, която С. Джей-Джоунс ни разказва в своята „Зимна песен“. А какво знаем за авторката и нейното творчество?

  1. Има две издадени книги и още четири планирани.

„Зимна песен“ включва две книги – първата носи същото това име и вече ви очаква в Хеликон, а втората се казва Shadowsong.

А иначе С. Джей-Джоунс вече има подписан договор за поредица от четири книги, наречени Guardians of Dawn.

  1. Авторката е американка от корейски произход.

Родена е в Лос Анджелис и прекарва целия си живот в Щатите, но не е забравила своите корени. Светът на втората ѝ поредица ще се основава на Източноазиатската култура.

  1. Вярва в астрологията.

Най-кратко описва себе си така: „Аз съм Рак с луна в Овен и асцендент Водолей с включени Риби.” И ако разбираме какво означава всичко това, значи не са нужни повече въпроси, че да я опознаем.

  1. Когато не пише, или проучва хороскопа си, или се занимава с куп други разнообразни хобита.

Сред тях са скалното катерене, скачането с парашут, снимането, рисуването на картини. Освен това има куче, което води със себе си на „абсурдно дълги походи“.

  1. Любимият ѝ празник е Хелоуин.

Нарича го още Готическата Коледа. „Наваксвам си за изгубеното време”, казва, понеже като малка я принуждавали да ходи на църква вместо да обикаля за лакомства с другите деца.

687ce5e2-948c-4e28-9961-e55802604a35

  1. Не си харесва първото име.

Ако родителите ѝ били позволили да го промени, щяла да се казва Гуиневир или Ленор. За късмет, сега може да използва псевдоним и затова я знаем като С. Джей-Джоунс, вместо… Какво ли крие С-то?

  1. Авторът, който я вдъхновява най-много, е Филип Пулман.

И ако се озове на самотен остров само с една книга, би избрала „Тъмните му материи”. Иначе списъкът ѝ с любими автори е доста разнообразен – Франсис Бърнет, Луси Мод Монтгомъри, Лойд Алекзандър, Браян Джейкс, Маделин Ленгъл, Владимир Набоков, Сузана Кларк, Жаклин Кери, Октавия Бътлър, Джейн Остин, Шарлот Бронте, Луис Карол, Дафни дю Морие.

  1. „Зимна песен” звучи като приказка, но вдъхновенията за нея се простират далеч извън литературата.

Книгата е по същество кулминацията на много неща, които обича: готически истории, истории за подземния свят, Моцарт, филмът „Лабиринт”, архетипа за смъртта и девицата и т.н.

  1. Писането е удоволствие, но хич не я бива в измислянето на имена.

„Работното заглавие на „Зимна песен” беше „50 нюанса лабиринт”, когато го разпращах, беше „Кралят на гоблините”. В издателството известно време го наричаха „Под земята”, преди на редактора ми да му хрумне „Зимна песен”.

  1. Споделя част от творчеството си безплатно.

С. Джей твърди, че е твърде многословна за разкази, а поезията я отегчава. Но е писала и от двете, най-вече за творчески курсове. Ако погледнете надолу по страницата ѝ, можете да прочетете онези, които е решила все пак да сподели.

По материали от Fantasy News и интернет: Ася Михайлова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

242445_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (20 ноември – 26 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Тайната от Лий Чайлд 2. Рана от Захари Карабашлиев 3. Огнени приливи от …