Начало / Критика / 10 правила на Маргарет Атууд за писането

10 правила на Маргарет Атууд за писането

През 2010 г., вдъхновен от много по-ранна публикация на The New York Times, вестник Guardian попита някои от най-известните писатели кои са техните специфични писателски препоръки. Ето десетте писателски „заповеди“ на Маргарет Атууд.

  • Когато пътувате със самолет, носете си молив, за да пишете. Химикалките се разтичат. Но ако моливът се счупи, не можете да го подострите, защото остриетата са забранени. Извод: носете си два молива.
  • Ако и двата молива се счупят, можете да закърпите ситуацията използвайки метална или стъклена пила за нокти.
  • Вземете си нещо, върху което да пишете. Хартията е подходяща. Ако нямате, парче дърво или кожата на ръката ви ще свършат работа.
  • Правете упражнения за гърба. Болката разсейва.
  • Грабнете вниманието на читателите. (По-вероятно е това да се случи, ако успеете да грабнете своето.) Но тъй като не познавате читателя, грабването на вниманието му е като стреляне по риба в тъмно с прашка. Това, което очарова А, отегчава Б.
  • Най-вероятно имате нужда от синонимен речник, граматика и реалистичен поглед. Последното означава, че няма безплатен обяд. Писането е работа. Но също е и хазарт. Пишейки, не получаваш пенсионен план.
  • Другите могат да ти помогнат малко, но като цяло зависиш само от себе си. Никой не те кара насила да го правиш, сам си го избрал, така че не мрънкай.
  • Никога няма да можете да прочетете първата страница на собствената си книга с непредубедеността на другите читатели, просто защото вие сте я писали. Вие знаете как е изкаран заекът от магьосническата шапка. Така че накарайте четящ приятел или двама, преди да дадете написаното на издателя. Не я давайте на половинката си, ако не искате да скъсате.
  • Ако сте блокирали, проследете стъпките си обратно до мястото, в което нещата са се объркали. И оттам поемете в нова посока – сменете персонажа, сменете времето, сменете първата страница.
  • Молитвата може и да помогне. Или четенето на нещо друго. Или постоянната визуализация на Светия Граал – вашата завършена, издадена и успешна книга.

Свързани заглавия

Любимите книги на Маргарет Атууд

Маргарет Атууд стана почетен член на Американската академия на изкуството и литературата

Маргарет Атууд с нов роман след 5-годишна пауза

Излезе сборник с разкази от Маргарет Атууд

Заравят следващата книга на Маргарет Атууд за 100 години

Дарън Аронофски ще адаптира на малкия екран трилогия на Маргарет Атууд

Писателката Маргарет Атууд представи своя собствена бира

Маргарет Атууд: Ние сме историите, които разказваме

Маргарет Атууд и Джойс Карол Оутс почетоха Дорис Лесинг

Книги от Маргарет Атууд тук

Прочетете още

3175

Маргарет Атууд отново посегна към поезията

Последните нейни стихове са от 2007-а Славната писателка ще издаде наесен нова стихосбирка, която е …