Начало / Свят / Маргарет Атууд и Джойс Карол Оутс почетоха Дорис Лесинг

Маргарет Атууд и Джойс Карол Оутс почетоха Дорис Лесинг

Писателките Маргарет Атууд и Джойс Карол Оутс изказаха своята почит към Дорис Лесинг. Лесинг почина на 94 години. Тя е носителка на Нобелова награда и остава в историята като една от най-значимите жени в литературата. Ето какво казаха Атууд и Оутс пред „Гардиън”.

Маргарет Атууд: „Като остаряваме, ние се изправяме пред карикатурен избор: старите срещу младите жени писателки, Круела Де Вил срещу добрата вещица Глинда, доброто срещу злото. Аз се сблъсках с достатъчно жестокости в живота си, но Дорис Лесинг беше от хората, които ми дадоха надежда, че доброто все пак ще надделее. Тя беше пример за всеки писател, като демонстрираше, че може да бъдеш никой от никъде, но с талант, кураж, упоритост в трудните времена и щипка късмет, можеш да достигнеш и най-високите върхове”.
Джойс Карол Оутс: „Дорис Лесинг може да бъде описана отлично с думите на Уолт Уитман: „Аз съм обширен, аз съдържам множество неща”. За много тя беше революционен глас на феминизма през ХХ век, макар тя самата остро да отхвърляше подобна категоризация. За други тя беше пророк , използвайки  инструментите на фантастиката за адресиране на проблемите пред човечеството, еволюцията и околната среда. За читателите Лесинг беше автор, който изследваше мистериозния живот, който съществува вътре в нас. Вероятно е клиширан избор, но любимата ми нейна книга е „Златната тетрадка”.

Маргарет Атууд е канадска писателка, поетеса и литературен критик, родена през 1939 г. Тя е една от най-награждаваните съвременни писателки – печелила е призовете „Arthur C. Clarke Award”, „Букър”, „Prince of Asturias” и др. Пише основно за социални проблеми, пречупени през призмата на научната фантастика. Българският читател я познава от книгите „Одисеята на Пенелопа”, „Слепият убиец” и „Наричаха я Грейс”.

Джойс Карол Оутс е американска писателка, родена през 1938 г. Първата й творба излиза още през 1963 г. Публикувани са над 40 нейни романа, както и разкази и пиеси. Носителка е на много награди, включително приз от Националните награди на книгите в САЩ. Книгите й „Black Water”, „What I Lived For” и „Blonde” пък са били номинирани за „Пулицър”.

Книги от Маргарет Атууд тук

„Веруюто на писателя. Живот, занаят, изкуство“ от Джойс Карол Оутс тук

Книги на Дорис Лесинг тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …