Начало / Любопитно / Огнеупорна книга от Маргарет Атууд предлагат на търг

Огнеупорна книга от Маргарет Атууд предлагат на търг

Кампанията е срещу цензурата

margaret-atwood-unburnable-handmaids-tale-cover_800

Акцията предлага „Разказът на прислужницата”, само че отпечатана върху алуминиево фолио. Очаква се цената ѝ в „Сотби” да достигне около 100 хил. долара. Всички средства ще отидат в американския ПЕН клуб.

Инициативата е на издателите на Маргарет Атууд от „Пенгуин Рандъм Хаус”. По този начин искат да обърнат внимание, че и в 21. век книгите продължават да са част от културните войни на човечеството. Така все още се сблъскваме с примери за забранени заглавия, изолирани от читателите си творби или направо подпалени книги.

„Разказът на прислужницата” в това свое специално издание може да „преживее” температура от 660 градуса по Целзий. Книгата е подвързана с тел от никел, а корицата е от неръждаема стомана. Цветовете ѝ ще се запазят дори при температура от 1200 градуса.

Маргарет Атууд издава книгата си през 1985 г. По страниците рисува образа на мрачна държава от близкото бъдеще. Република Галаад е изградена върху руините на демократична страна. Водещата философия в нея е тази на клерикалния фашизъм. След серия от екологични катастрофи не се раждат и деца, плодовити са всъщност едва няколко жени. Точно те са превърнати в прислужници, които предлагат репродуктивните си възможности на семействата на своя командир.

По книгата е създаден и успешен сериал. Маргарет Атууд написа и продължение, което излезе през 2019-а. „Заветите”, както се казва книгата, ѝ донесе и награда „Букър”.

Ето и онлайн обявлението за инициативата с негоряща книга на „Пенгуин”.

Снимки от Penguin Random House и therealmargaretatwood

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

419833624_10228123823192184_319207307678379803_n

София има вече и Дом Дора Габе

Жилището на поетесата сега е място за срещи и литература Завещанието на нашата поетеса казва, …