Начало / Свят / Маргарет Атууд: Ние сме историите, които разказваме

Маргарет Атууд: Ние сме историите, които разказваме

Известната писателка, поетеса и критик Маргарет Атууд изнесе вдъхновяваща лекция на участващите във форума „Юско Уорд-Филипс“ в МакКена Хол. В програмата участват множество англоезични кандидат писатели, а спонсорството от редица световни организации позволява на много утвърдени автори да бъдат канени за участие в помощ на последователите им.

„Макар винаги да е обект на интерпретация на читателя, писането е преходно средство, което позволява на вашия глас да се носи през времето и пространството. Следващия път, когато някой ви попита защо пишете, най-добрият отговор може да бъде: „Защото съм човек“. Всички хора са разказвачи по природа. Тези, които записват историите си са освен това и предаватели, не само разказвачи. Тези истории могат да бъдат приемани като инструкции за забавление. Не правите нищо друго, освен да забавлявате. Ако само давате напътствия – ще отегчите читателя. “, заяви Атууд.

Тя допълни, че читателите разбират, че историите в книгите са фикции и не са реални, но успехът на дадена творба всъщност зависи от способностите на писателя.

„В нашия модерен свят тези, които пишат биографии и мемоари са подозирани в опит за манипулация, но писателите на художествена литература могат да казват скандалните истини през действията и думите на измислените си герои. Така писателят се превръща в историите, които са написали. И… разбира се, тази връзка има и обратен знак – авторът става тази история. Писането винаги е жест на надежда. Защо? Защото допускаме, че ще се намери някой жив, който ще се интересува от тази история и ще я чете във времето. Това наистина е надежда“, завърши прочутата писателка.

Маргарет Елинор Атууд  е канадска писателка, поетеса и литературен критик, известна със своя национализъм и феминизъм. Родена е през 1939 в Отава в семейството на ентомолога Карл Едмънд Атууд.

Книги от Маргарет Атууд тук

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …