Начало / Любопитно / Маргарет Атууд – жената на каузите

Маргарет Атууд – жената на каузите

84 години навърши една от съвременните англоезични писателкиMargaret

Маргарет Елинор Атууд е родена на 18 ноември 1939 г. в Отава, Канада. Тя пише от ученичка, като интересите ù обхващат различни жанрове – проза, поезия, критика, автобиографични есета, научни трудове, публицистика и детска литература. Атууд защитава каузи, свързани с екологията и феминизма. В последното е безкомпормисна, щом успя да кръстоса шпаги с движението #MeToo, които я бяха обвинили, че е „лоша“ феминистка. В началото на 80-те тя е вицепрезидент на Канадската писателска асоциация и ръководи англо-канадския национален ПЕН Център, членува и в организацията „Амнести Интернешънъл“.

Най-нашумелият роман в творчеството на Маргарет Атууд е „Разказът на прислужницата“. От мига на своето публикуване през 1985 г. той сякаш води отделен живот. Освен че е филмиран, този роман е превърнат и в опера, а наградите му не избледняват с времето. Три поредни години „Разказът на прислужницата“ не слиза от пиедестала. Той има премия на губернатора на Канада, финалист е за наградата „Артър С. Кларк“ и „Букър“ (на която впрочем Атууд е четирикратен носител). Писателката е награждавана толкова много пъти, че е трудно да преброим отличията ù. Сред тях са „Небюла“, „Принцесата на Астурия“, „PEN Pinter“ за защита на човешките права, награда „Франц Кафка“, руската „Ясна поляна“ и др. Почетен доктор на различни университети по целия свят, произведенията на Атууд са преведени на повече от 20 езика. Освен писането, нейният талант се простира и в политическата карикатура. Понякога за корици на собствените ù книги издателите използват тези рисунки.

Читателите обожават Маргарет Атууд и често споделят, че нейните свободолюбиви женски образи са преобърнали както представите им за антиутопии в литературата, така и личната им роля на обслужващ персонал вкъщи. Тя описва съвършени мъжки светове, в които забраните работят срещу тези, които са ги измислили, и интересно е, че в книгите на Атууд се припознават не само жени. Четат ги всички, изпитали несправедливост и страдание в живота си, неподготвени за автоматизираното бъдеще, в което ги очаква единствено възпроизводството на плът. Писателката намира подходящите думи, за да извади силите, които се спотайват в душата на човек и това безпощадно непокорство на стила я отличава от повечето ù съвременнички.  

Текст: Людмила Еленкова

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …