Начало / Свят / Колекция с ръкописи на Кафка ще се съхранява в Израелската национална библиотека

Колекция с ръкописи на Кафка ще се съхранява в Израелската национална библиотека

Колекция с ръкописи на Франц Кафка ще се съхранява в Израелската национална библиотека, съобщи „Гардиън“. Такова решение взе съдът в страната. Сегашната им притежателка, жителката на Тел Авив Ева Хофе, трябва да ги предаде в най-кратки срокове. Историята на ръкописите е много интересна.

Роденият в Прага Кафка умира през 1924 г. По-голямата част от творчеството му, писано на немски език, излиза след смъртта му. Въпросните ръкописи той дава на своя приятел Макс Брод, като го инструктира да ги изгори след неговата смърт. Брод решава да не го послуша и взима колекцията със себе си в Палестина през 1939 г., когато бяга от нацистите.

Брод, който умира през 1968 г., завещава ръкописите на своята секретарка, Естер Хофе. В документите се вижда, че тя е била длъжна да публикува трудовете и да направи всичко възможно оригиналите да бъдат съхранявани от подходяща институция. През 1973 г. става ясно, че Хофе възнамерява да ги продаде на търг. Тогавашният главен прокурор на Израел я предупреждава, че няма право да се разпорежда с тях.

Естер Хофе умира през 2007 г. и оставя трудовете на Кафка на двете си дъщери. Те започват правната битка, продължила досега, като твърдят, че ръкописите им принадлежат. От двете днес жива е само Ева Хофе.

Въпреки всичко колекцията не е в пълния си вид. Тя е била съхранявана през годините от семейство Хофе в банков депозит, като част е продадена. Някои от продадените ръкописи днес се намират в Германския литературен архив в Марбах. От Израелската национална библиотека твърдят, че скоро ще направят колекцията достъпна онлайн.

Свързани заглавия
Спектакъл по миниатюри на Франц Кафка ще бъде представен в „Червената къща”
Най-бележитите творби на Кафка излязоха в поредицата „Върхове“
Франц Кафка: Започни с това, което е правилно, а не с общоприетото
Кафка: Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море

88 години от смъртта на Кафка
10 красиви сгради, вдъхновени от книги
Дарения спасиха Обществото на Франц Кафка в Австрия
Странните хобита на известните писатели
Кафка – всичко и нищо
Писма на Кафка до сестра му ще се продават на търг
Асен Валентинов: Кафка не е човек
Безпрецедентна сделка за писмата на Кафка до сестра му

Книги от Кафка тук

Прочетете още

maxresdefault

Франц Кафка е новият любимец в тикток

Любовните му писма се споделят с хаштаг #kafka Писателят със загадъчна душевност се превръща в …