Начало / Автори / 88 години от смъртта на Кафка

88 години от смъртта на Кафка

Поразен от туберкулоза, ненавършил 41, на днешния ден, 3 юни, през 1924 г. умира Франц Кафка. В завещанието си иска всичко, което е написал, да бъде унищожено. Това не става. Приятелят му Макс Брод издава недовършените му романи „Процесът“ (1925), „Замъкът“ (1926) и „Америка“ (1927), – както и сборника с непубликувани разкази „При строежа на Китайската стена“ (1931). Публикувана е кореспонденцията му с Фелице Бауер и с Милена Йесенска, както и прочутото му „Писмо до бащата“, писано през 1919 г. Посмъртно са издадени и неговите „Дневници“ (1983).

Гениалността на Кафка е забелязана и оценена едва след Втората световна война. Творчеството му става популярно първо в САЩ и Франция. В Германия и Австрия едва през 50-те години на ХХ век книгите му се дискутират. Преди това – в годините, когато шества Хитлер и неговата клика, творчеството му е обявено за юдеоболшевистко и изродено, а сестрите му са убити в концентрационни лагери.  Не по-различна е съдбата на книгите му в социалистическите страни. Творчеството му е заклеймено и забранено. Едва през 1982 г. на български се появява сборникът „Преображение” в превод на Венцеслав Константинов.

Сега Кафка се нарежда редом  до Джойс и Пруст, смятани за родоначалници на модерната литература. На негово име са учредени две литературни награди – от град Клостернойбург и от родната му Прага.

Майчиният език на Франц Кафка е немският, но той говори свободно и чешки. Роден е в семейството на Херман Кафка – чешкоезичен евреин през 1883 г. Баща му, успешен търговец на галантерия, мрази неговите литературни увлечения. От 1889 до 1893 г. Франц учи в немско начално училище в Прага, а след това в немска класическа гимназия, която завършва през 1901 г. Следва за кратко химия, завършва право. В университета се запознава с Макс Брод и Феликс Велч, които остават негови близки приятели до края на живота му.

Откъси от книгите на Франц Кафка „Роден съм да живея в самота ” и „Дневници” тук

Свързани заглавия
10 красиви сгради, вдъхновени от книги
Дарения спасиха Обществото на Франц Кафка в Австрия
Странните хобита на известните писатели
Кафка – всичко и нищо
Писма на Кафка до сестра му ще се продават на търг
Асен Валентинов: Кафка не е човек
Безпрецедентна сделка за писмата на Кафка до сестра му

Книги от Кафка тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …