Начало / Автори / Кафка: Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море

Кафка: Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море

Една от най-добрите сентенции за значението на книгите и четенето е дело на Франц Кафка. В писмо от 1903 г., което писателят изпраща на своя приятел Оскар Полак, Кафка пише:

„Някои книги сякаш са ключовете за непознатите стаи в собствения ни замък“.

Тогава той е на 20 години. Година по-късно, през 1904 г., в друго писмо до Полак, той обяснява по-подробно:

„Мисля, че трябва да четем само тези книги, които ни нараняват и пронизват. Ако книгата, която четем, не ни кара да се събуждаме с главоболие, защо я четем изобщо? Само, за да ни радва? О, Боже, в такъв случай можем да бъдем щастливи и без книги. А книгите, които ще ни направят щастливи, можем да напишем и сами. Нуждаем се от книги, които ни афектират като природно бедствие, като смърт на близък, който обичаме повече от себе си, като чувството да бъдеш изоставен в нищото, като самоубийство. Една книга трябва да бъде брадвата за замръзналото море у нас. Това е моето вярване“.

Окъсите са публикувани в brainpickings.org. Целите писма на Кафка могат да бъдат прочетени в творбата „Letters to Friends, Family and Editors“, публикувана за първи път през 1977 г. Произведението излиза за първи път на немски език през 1959 г. със заглавието „Briefe 1902-1924“.

Франц Кафка е писател, роден в Прага през 1883 г. Пише на немски език. Той е един от най-значимите немскоезични автори. Родоначалник е на екзистенциализма в литературата. На негово име са учредени две литературни награди – от град Клостернойбург и от родната му Прага. На българския читател Кафка е познат от „Процесът”, „Метаморфозата”, „В наказателната колония” и др. Умира през 1924 г., поразен от туберкулоза.

Свързани заглавия
88 години от смъртта на Кафка
10 красиви сгради, вдъхновени от книги
Дарения спасиха Обществото на Франц Кафка в Австрия
Странните хобита на известните писатели
Кафка – всичко и нищо
Писма на Кафка до сестра му ще се продават на търг
Асен Валентинов: Кафка не е човек
Безпрецедентна сделка за писмата на Кафка до сестра му

Книги от Кафка тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …