Начало / Свят / Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те

kafkaesque-dox

Писателят си отива от света ни в началото на юни 1924 – точно преди столетие. Затова и неговото име ще е от най-споменаваните през тази 2024 г. И инициативите в негова чест са разнообразни – сред тях и една изложба, наречена KAFKAesque.

Повече от 30 международно признати творци поглеждат към написаното от Франц Кафка през парадигмата на 21. век. Техните творби вече очакват посетители в пражкия център за съвременно изкуство DOX. Сред участниците в нетрадиционното събитие са чешкият художник Йозеф Болф, австрийско-ирландският фотограф и художник Готфрид Хелнвайн, руският художник Виктор Пивоваров, китайската поетеса Лю Ся, живеещият в Ню Йорк поляк Мачей Топорович и много други.

Общото между творците е именно Кафка като вдъхновение. Изложбата, която ще продължи до 22 септември, предлага много специални събития, литературни четения, филмови прожекции и концерти.

Аншел, както е ефрейското име на Франц Кафка, се ражда на 3 юли 1883 г. Родният му дом е съборен през 1897-а като част от мащабната пражка асанация, при която старите порутени къщички в еврейското гето отстъпили мястото си на нови и модерни постройки. От дома на Кафка е запазена само входната врата, края която има паметна плоча. Писателят умира на 3 юни 1924 г. в санаториума на австрийския град Кирлинг. Въпреки че желае произведенията му да бъдат унищожени, неговият приятел Макс Брод ги запазва и започва да ги издава.

Сега специална програма в чест на 100-годишнината от смъртта на Кафка е подготвил и пражкият Еврейски музей. Сред инициативите е и игра за децата, чрез която те се запознават с образа на писателя, неговото творчество и местата, на които е живял в Прага.

AKaf-jo-1024x1024

Писателят е роден в старата къщичка на абата край манастира на бенедиктинците в сърцето на Прага – от нея е запазена портата, край която има и паметна плоча

Информация и снимки: dox.czmujrozhlas.cz и @CT24kultura

Прочетете още

brian-cox-balgariq-1024x576

Защо E=mc2? Брайън Кокс ще ни отговори лично в София

Ученият върви по стъпките на Карл Сейгън Английският физик е известен и у нас със …