Начало / Автори / Болката от живота прави Кафка изключителен писател

Болката от живота прави Кафка изключителен писател

Пет ключа към книгите му

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Животът на Франц Кафка в много отношения е тайнствен и поразителен. Всекидневието му се подписва трайно и върху неговите книги. Днес името му е направо модерен мит – при това от рождението на писателя са изминали сто и четиридесет години; през 2024-а пък ще се навърши век от неговата смърт.

Роден в Прага в началото на юни 1883-а, писателят изследва дълбините на човешката душа, като поставя с всеки ред екзистенциални въпроси, без да подминава абсурдността на обществото – такова, каквото го е виждал през първите десетилетия на миналия век. Книги като „Процесът“, „Замъкът“ или „Метаморфозата“ продължават да интригуват както посветени книголюбители, така и начинаещи читатели.

Някои факти от живота му подсказват и посоката на неговото творчество – те са като ключ за онова, което четем по страниците

Kafka

  1. Чиновник на пълен работен ден – това е всекидневието на писателя, който прекарвал дните си като застраховател най-вече на работници. Може само да гадаем колко натоварена е кантората, в която Кафка работи, но е факт, че много от литературните му опити започват именно в нея, в миговете без клиенти.
  2. Градът се превръща във вдъхновение – писателят се ражда и прекарва по-голямата част от живота си в Прага, която е била арена на чешка и немска култура едновременно. Тайнствената загадъчна атмосфера на града определено намира място в неговите литературни опити – наред с усещането за печал и несигурност, което раздирало гърдите му.
  3. Проблемни отношения у дома – това е сякаш вечна тема, като Кафка не прави изключение… Бащата Херман бил властен и обикновено надделявал в споровете, като често унижавал сина си. Един от вечните стремежи на писателя е да се хареса на своя родител. Но пък като резултат книгите му изобилстват от мотива за отчуждение и чувство на вина, наред с борбата за самостоятелност – точна илюстрация на положението у дома.
  4. Ранната смърт също изиграва роля – може да се каже, че Кафка така и не написва книгите на живота си, въпреки че ни оставя безценни произведения! Той става жертва на туберколозата, което е нещо обичайно за онези времена. Умира на 40, в санаториум близо до Виена, като е погребан в Новото еврейско гробище на Прага.
  5. Големият успех идва след смъртта – парадоксално, но нещастният край на писателя го превръща в легенда. Кафка почти не публикува приживе, като заклева близкия си приятел Макс Брод да изгори всичките му ръкописи. Година по-младият негов съмишленик обаче постъпва нечестно спрямо приятеля си – в резултат творчеството на Кафка е запазено, а днес и световноизвестно.

la-statue-de-franz-kafka

2023-а и 2024-а са под знака на тези две годишнини – 140 години от рождението и 100 години от смъртта на писателя. А името му продължава да произвежда митове. Кафка е най-цитираният писател днес в платформата „ТикТок“. Специално за стогодишнината от смъртта му пък ще бъде ремонтиран и един от най-посещаваните паметници на писателя – механичната въртяща се глава, която е съставена от 42 панела и се издига на височина от десет метра в центъра на Прага.

Факти от живота на Кафка представи Красимир Проданов
Снимки и репродукция: ČTK, MICHAL NOVÁK и tripadvisor.com

Прочетете още

amazon-kindle-lead

Електронният четец навърши 20 години

Устройствата като него са човешка мечта отдавна Годината е 2004-а – тогава на пазара се появява …