Начало / България / Романизирана биография на Фрида Кало ще се появи на пазара навръх 108-мата година от рождението й

Романизирана биография на Фрида Кало ще се появи на пазара навръх 108-мата година от рождението й

На 6 юли, когато се навършват 108 години от рождението на Фрида Кало, на българския книжен пазар ще се появи романизираната биография на художничката „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ от сънародника й Фернандо Г. Хагенбек.

Романът проследява фактическата хронология на живота на Кало: детството й, белязано от болестта полиомиелит, катастрофата, от която тя никога не се възстановява напълно, бурната й връзка с Диего Ривера, провалът на опитите й да има деца, развитието й като художник, ранната й смърт, когато е едва на 47 години… Алхимията на рисуването и кулинарните изкушения са двете опори, които я крепят. Засегнати са интригуващите й взаимоотношения с личности като Джорджия О’Кийфи, Лев Троцки, Хенри Милър и Салвадор Дали.

„Не рисувам сънища, нито кошмари, а моята собствена действителност”, твърди героинята на тази фикционална биография, чийто живот сам по себе си е една непокорна, раздирана от страсти творба.

Известният мексикански романист, историк и автор на комикси Ф. Г. Хагенбек създава собствена версия на живота на Фрида Кало, една от легендите на ХХ век, въз основа на въображаем дневник, озаглавен „Книгата на свещената билка”. Романът „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ е преведен на 17 езика и е номиниран за престижната литературна награда „Планета-Каса де Америка“ за 2009 година.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …