На фокус
Начало / Свят / Джим Крейс спечели дъблинската награда ИМПАК

Джим Крейс спечели дъблинската награда ИМПАК

Джим Крейс спечели дъблинската литературна награда ИМПАК, съобщи „Гардиън“. Той беше отличен за романа си „Harvest“. Крейс прибавя към сметката си 100 000 евро. Той заяви, че оттук нататък писането ще му бъде просто хоби.

„Harvest“ получи номинация за „Букър“, но загуби от „The Narrow Road to the Deep North“ от Ричард Фланаган. Този път книгата на Крейс беше избрана пред тази на Фланаган. Повествованието представя малко английско селце, чиито остарял начин на живот го води към логичния му край. Трима непознати пък предизвикват поредица катаклизми.

Дъблинската награда ИМПАК е една от най-доходоносните, които се връчват за единично художествено заглавие. След като спечели 100 000 евро сега и 150 000 долара миналата година с приза „Windham Campbell“, Крейс заяви, че ще се пенсионира като писател. Той обаче няма да спира да работи – писането ще му бъде вече само хоби.

„Преди да напиша „Harvest“ изоставих ръкопис, достигнал 40 000 думи. Чувствах неприятен натиск да завърша нещо, което не исках. Ситуацията беше трудна и взех решение да се пенсионирам. След успеха на „Harvest“ вече не дължа книги на никого. Разликата е, че читателите очакват нещо голямо. Затова няма да публикувам нова книга, освен ако не съм сигурен, че си струва. Вече мога да си го позволя. Няма да пусна на пазара нещо, от което не съм щастлив.

Получих съобщението, че съм спечелил в Сицилия, където рядко имам интернет или телефонна връзка. Хубаво е да получаваш такива съобщения на място, където няма къде да си изхарчиш парите. Черпих с двойна лимонада всички около себе си.

Не съм мислил да как ще изхарча тази голяма сума. Първата ми мисъл е – повече сигурност. Аз съм англичанин, не говоря за пари. Но си изкарвам прехраната като писател на свободна практика вече 40 години, така че знам как да се оправям с финансите си“, коментира Крейс.

Джим Крейс е роден през 1946 г. Завършил е бирмингамския колеж по търговия. Преди да започне да пише, работи известно време като редактор за вестника „Бирмингам Сън“. Работил е и за Би Би Си, както и като журналист на свободна практика. През 80-те години се захваща с писане. Автор е на общо 13 книги, най-известни сред които „Quarantine“ и „Harvest“.

Свързани загравия
Финалистите за наградата ИМПАК бяха обявени

Хуан Габриел Васкес триумфира с наградата ИМПАК

Джон Макгрегър спечели наградата ИМПАК

Кевин Бари изненадващо спечели наградата ИМПАК

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …