Начало / Свят / Джон Макгрегър спечели наградата „Импак”

Джон Макгрегър спечели наградата „Импак”

Джон Макгрегър спечели дъблинската литературна награда „Импак”, съобщи „Гардиън”. Той беше отличен за творбата си „Дори кучетата” и получи най-голямата сума в сферата на литературните призове – 100 000 евро. Книгата на Макгрегър е фокусирана върху алкохолик, който умира между Коледа и Нова година и тези, които са го познавали. Екипът на журито обяви „Дори кучетата” за „безстрашен експеримент” и „шедьовър на наративната техника”.

Британецът, който беше номиниран за „Букър” през 2002 г., когато е само на 26 г., коментира: „От както излезе тази книга през 2010 г. съм много изненадан от реакцията на хората. Когато започнах да я пиша, ми се стори, че ще бъде трудна за четене – защото беше трудна за писане. Но исках да пиша за това, за което ми се иска, без да се съобразявам дали хората ще го разберат или не”.

Макгрегър спечели изненадващо. Фаворитка за приза беше Дженифър Игън с „Посещение от Goon Squad” – творбата, отличена с „Пулицър”. Сред останалите номинирани бяха Амината Форна със „Спомен за любовта”, Карл Малантс с „Матерхорн”, Кристовао Теза с „Вечният син”

Дъблинската литературна наградата „Импак” се дава за художествена проза всяка година. Първото издание е през 1996 г. Спонсорира се от властите в града. Номинациите стават с гласуване на обществените библиотеки. Произведенията могат да са от всякаква националност, стига да са преведени на английски.

Джон Макгрегър е британски автор, роден през 1976 г. През 2002 г. става най-младия (на 26), номиниран за „Букър”. Той получава номинацията за дебютния си роман „Ако никой не говори за забележителни неща”. През 2006 г. отново е номиниран за престижната награда, за втората си книга – „Толкова много начини да започна”. Третата му творба е „Дори кучетата”, получи „Импак”. Последната му публикувана книга е „Това не е подобно нещо, което се случва на някой като теб”.

Свързани заглавия
Колъм Маккан прибави към сметката си 141 000 долара

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …