Начало / Свят / Останките на Сервантес най-накрая са открити

Останките на Сервантес най-накрая са открити

Останките на бащата на съвременния роман, Мигел де Сервантес, най-накрая са открити, съобщи британският „Телеграф“. Това потвърдиха испански учени. Те са открити в гробница под пода на манастира „Convent of las Monjas Trinitarias Descalzas“ в Мадрид. Съдебномедицинският антрополог Франсиско Ечеберия заяви обаче, че засега не могат да бъдат идентифицирани всички фрагменти от кости, които са намерени, заради прекалено лошото им състояние.

Така почти 400 години след смъртта на автора на „Дон Кихот“ през април 1616 г., вече се знае къде точно е бил погребан. Неизвестността на този факт се дължи на комплексната история на мадридския манастир в годините след неговата смърт.

Франсиско Хосе Мартин, испански историк, твърди, че със сигурност Сервантес, неговата съпруга Каталина де Саласар, както и 15 други са погребани в гробницата на малката църква Сан Илденфонсо между 1612 и 1630 г. След това обаче сградата на църквата започва да се реконструрира и увеличава с цел построяване на манастир. Останките на 17-имата са преместени в гробницата на друга църква между 1698 и 1730 г.

Учените използвата 3D скенери и радари, сканиращи под земната повърхност при изследването на района. Гробницата на манастира е била съставена от 3 слоя. Открити са останките на 240 души, повечето от които деца, погребани между XVIII и XIX век. Тези на Сервантес са били намерени в най-дълбокия слой. Откритите 2 монети, използвани по време на управлението на крал Фелипе IV доказват, че те са от XVII век.

Самият Сервантес пожелава да бъде погребан в този манастир, след като членове на религиозния орден „Trinitaria“ събира подкупа помага за освобождаването му, след като е пленен от пирати.

Ана Ботея, кмет на Мадрид, поднесе извиненията си за разкопките на монахините, които все още поддържат манастира, но обясни, че градът така и така е планирал да отвори манастира за посетители в близко бъдеще.

„Днес допринесохме към историята си“, каза Ботея.

Свързани заглавия
Намерен е ковчегът на Мигел де Сервантес

Мигел де Сервантес: Нека този, който е дал, мълчи; да говори този, който е получил

Има напредък в издирването на гроба на Сервантес

Учени започват търсене на останките на Сервантес

Кметството на Мадрид финансира издирването на тленните останки на Сервантес

Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Книги от Сервантес тук

Прочетете още

41109290482_2a87fe3714_o

Да почетем… в Испания

Все по-лесно става да пътуваме, особено в Европа. По-евтините самолетни билети, интернет и безкрайните му …