Начало / Любопитно / Да почетем… в Испания

Да почетем… в Испания

40119058574_28586aa903_oВсе по-лесно става да пътуваме, особено в Европа. По-евтините самолетни билети, интернет и безкрайните му възможности за намиране на места за настаняване и интересни забележителности ни карат все по-често да гледаме на пътя като на почивка, терапия и дори чиста доза щастие. А какво по-хубаво от това да съчетаем две любими хобита в едно – пътуването и четенето вървят ръка за ръка не само заради неизбежната интересна книга в раницата. Всъщност почти няма място в България, а и в Европа, където да не може да се посети интересен обект, свързан с литературата. Някои по-големи градове обаче могат да се похвалят с по-голямо струпване на подобни забележителности, а има и столица, която се слави с цял квартал.

Кварталът на буквите

Кварталът на буквите или на писателите е разположен в самото сърце на Мадрид. Граничи със знаменития музей Прадо, Аточа – централната мадридска гара, представляваща сама по себе си туристическа забележителност, а нейната ос е улица Кайе де лас Уертас (буквално „Улицата на овощните градини”). В този район на града по време на Испанския златен век (15-17 век) живеят и творят ключови нейни представители, като Мигел де Сервантес, Франсиско де Кеведо, Лопе де Вега. Малко от сградите от онова време оцеляват, но днес посетителите на испанската столица могат да видят къщата-музей на Лопе де Вега, както и гроба на Сервантес в намиращия се наблизо манастир „Св. Илдефонсо”. В края на 20 век кварталът оживява през нощта с откриването на много ресторанти, барове и клубове. Това е особено осезаемо и днес, когато туристите преминават привечер по Кайе де лас Уертас, зачетени в литературните цитати под краката им, а местните тепърва започват да отварят заведения и да се готвят за активния нощен живот.25956621687_cbc194d543_o

Литература на всяка крачка

Кайе де лас Уертас през 17 век представлявала обширни овощни градини. В последствие там се настаняват проститутките на Мадрид и имиджът й коренно се променя. През 20 век настъпват любителите на нощния живот, в близост от 80-те години се оформя и зона с преобладаващи гей барове. През 2006 г. общината решава да я затвори за движение и да я превърне в истинска литературна пешеходна разходка. Днес на всеки 20-30 метра разхождащите се могат да прочетат цитат от класически испански творец, както и да видят барелеф на същия, ако се огледат вляво или вдясно към някоя от съседните сгради.вега

„Гневът го заслепява!

Тук жив човек аз няма да оставя!

Кажи, кой е убиецът?… Кажи?”

Лопе де Вега, „Фуене Овехуна”

41109290482_2a87fe3714_oПлощад „Испания”

Разбира се, Мадрид не е само литература, но ако разполагате с още малко време, което желаете да посветите на класиката, не пропускайте площад Испания с прекрасните бронзови фигури на Дон Кихот и Санчо Панса, разположена в подножието на статуята на техния създател – Мигел де Сервантес. От двете страни на Рицаря на печалния образ са и двете превъплъщения на любимата му – селянката Алдонса Лоренсо и въображаемата Дулсинея дел Тобосо. На броени минути от площада са кралският дворец, операта, вълшебният парк Ретиро и още куп интересни места, които правят Мадрид приказката, която е.

39935289465_36c689c03c_oКонсуегра

Често пътуващите до Мадрид комбинират столицата с визита на някогашния домакин на испанския двор – Толедо с магичните му крепостни стени. Независимо дали сте достигнали до това неописуемо красиво сърце на провинция Кастилия-Ла Манча или имате един ден на разположение в самия Мадрид, поинтересувайте се от къде тръгват автобусите за Консуегра – малко селце на около 60 км от Толедо и на около 130 от Мадрид. Приемете предизвикателството да пътувате из живописната испанска провинция със спътници и шофьор, които най-вероятно не говорят никакъв друг език, освен родния им, следете табелите и слезте смело на малката гара в Консуегра, непосредствено до която е туристическият информационен център. Там ще ви упътят към тази забележителност, превърнала се в символ на цялата страна – вятърните мелници.

donkihotНякога 13, всяка със свое име, днес мелниците (Los molinos de Consuegra) са 12, в някои от тях са разположени малко кафене, магазин за сувенири, туристически център, в който мога да се купят и билети за посещение на самата мелница отвътре и на замъка, около който са построени те. И ако се чудите защо тези мелници са най-важните в Испания, причината е, че те са „оригиналните”, истинските мелници, описани от Дон Кихот в безсмъртния му роман.

Подарете си този ден на пътешествие из испанската провинция и не пропускайте да влезете и в замъка, който се извисява над селото от 8 век насам, около 10 век е ключов център за цялата провинция, база на рицари, в последствие владян от маврите. Но не забравяйте, че извън най-популярните градове Испания живее със своя ритъм – сиестата важи както за туристическите забележителности, така и за магазините и ресторантите. И не пропускайте да се информирате кога е последният автобус за Мадрид или Толедо, за да не се окажете принудени да пренощувате в подножието на мелниците на Дон Кихот и цяла нощ да сънувате Санчо Панса.

Прочетете още

carlos

Почина Карлос Руис Сафон

„Всяка книга има душа – на човека, който я е написал, и на този, който …