Начало / Свят / Намерен е ковчегът на Мигел де Сервантес

Намерен е ковчегът на Мигел де Сервантес

След 9 месеца усилено търсене, испански изследователи откриха ковчега, в който най-вероятно е погребан Мигел де Сервантес, съобщи „Индипендънт“. Ковчег, носещ инициалите на класика, е намерен в близост до манастира „Convent of las Monjas Trinitarias Descalzas“ в Мадрид. Знае се, че авторът на „Дон Кихот“ е починал на 22 април 1616 г. и е погребан на следващия ден в близост до манастира. Точното място обаче не е известно.

Търсенето стартира в края на април 2014 г. Използвани са най-новите 3D скенери и радари, сканиращи под земната повърхност. Пробивът е дошъл в събота миналата седмица. Освен ковчега са открити и фрагменти от кости. Те ще бъдат изпратени в лаборатории за допълнителни изследвания.

Съдебномедицинският антрополог Франсиско Ечеберия предупреди на пресконференция в понеделник, че търсенето все още далеч не е приключило. Той каза, че макар отритието да е „много интересно“, напредъкът от антропологична гледна точка не е толкова голям. Учените ще разчитат на белези от нараняванията, получени от Сервантес в сражение, за да идентифицират костите.

Сервантес е прострелян два пъти в гърдите и веднъж в лявата ръка по време на Битката при Лепанто от 1571 г. Обединените сили на Свещената лига, в която е и Испания, побеждават флота на Османската империя в една от най-важните битки, водени по вода.

Роден в близост до Мадрид през 1547 г., Мигел де Сервантес е определян като бащата на съвременния роман. Неговата класика „Дон Кихот“ дава началото на тази литературна форма. „Дон Кихот“ е публикуван на 2 части – през 1605 и 1615 г. Влиянието на автора върху испанския език е толкова голямо, че той често е определян като „езика на Сервантес“.

Свързани заглавия
Мигел де Сервантес: Нека този, който е дал, мълчи; да говори този, който е получил

Има напредък в издирването на гроба на Сервантес

Учени започват търсене на останките на Сервантес

Кметството на Мадрид финансира издирването на тленните останки на Сервантес

Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Книги от Сервантес тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …