Начало / Свят / Учени започват търсене на останките на Сервантес

Учени започват търсене на останките на Сервантес

От днес испански учени започват ново търсене на останките на Мигел де Сервантес, съобщи „Гардиън“. Историкът Фернандо де Прадо и неговият малък екип ще използват високотехнологичен радар в опит да локализират останките на автора на „Дон Кихот“. Сервантес е починал на 22 април 1616 г. и е погребан някъде около манастира „Convent of las Monjas Trinitarias Descalzas“ в Мадрид. Точното място обаче е неизвестно.

Сервантес е пожелал да бъде погребан в този манастир, след като религиозният орден помага затова той да бъде освободен, след като е заловен от пирати. Прадо и екипът му ще претърсят района с високотехнологичен радар, който се използва при разследване на престъпления. Намерените кости ще бъдат изпратени в лаборатория за анализ. Операцията може да отнеме месеци, твърди Прадо.

Той обаче е оптимист. Историкът е на мнение, че с използването на някои улики от живота на писателя, търсенето ще бъде успешно. Например фактът, че Сервантес не може да използва лявата си ръка след Битката при Лепанто, когато е ранен.

„Той не е използвал ръката си 45 години, което несъмнено е деформирало костта. Освен това е бил ранен и от куршум в областта на гърдите. Има по-малко от дузина души, погребани на това място. Колко от тях биха могли да са мъже, на около 70 години, с деформирана кост на лявата ръка и белег от куршум в гърдите?“, казва Прадо.

Фернандо де Прадо започва своето търсене още преди години. В началото обаче не може да намери финансиране. Икономическата криза в Испания усложнява нещата и властите в Мадрид отказват да отделят средства за търсенето. Впоследствие те са се съгласили да дадат 12 000 евро и ако има добри резултати, да допълнят сумата до 100 000 евро. След осигуряването на финансирането е започнала тежката задача по договарянето с монахините от манастира.

„Най-младата монахиня е на 82 години. Те са прекарали 45 години зад стените на манастира. Представете си да искате от баба си да пусне работници в къщата си, в която живее от десетилетия, които да откъртят пода на банята. За тях проектът се превърна в истински Тасманийски дявол“, допълва историкът.

Все пак Прадо се надява, че останките на бащата на съвременния роман най-сетне ще бъдат намерени. Според него Испания го дължи на Сервантес и за страната е сериозен културен проблем, че не се знае къде точно е погребан великият писател.

Свързани заглавия
Кметството на Мадрид финансира издирването на тленните останки на Сервантес

Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Книги от Сервантес тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …