Начало / България / Търговище проговори испански за Деня на книгата

Търговище проговори испански за Деня на книгата

Оригинално литературно четене събра малки и големи в Хеликон
20190423_173847

Празникът се организира за втора година – поводът, разбира се, е 23 април. Честван като Световен ден на книгата и авторското право, на тази дата през 1616-а е починал големият творец Уилям Шекспир – три дни преди да навърши 52 години.

Книжарите поканиха да им гостуват посланиците на Европейския парламент от Първо СУ „Свети Седмочисленици”, както и шестокласници от същото школо с преподавател Анета Милева. Въпреки малкото време за подготовка, учениците се справиха със задачата. А тя беше да прочетат в оригинал и в превод цитати от „Хамлет” и „Ромео и Жулиета” на Шекспир и от „Дон Кихот” на Мигел де Сервантес.

Изненадата и за книжарите, и за надошлите гости в търговищкия Хеликон, дойде от това, че Сервантес бе прочетен в оригинал… на испански език, което май се случва за първи път в Търговище. За чуждоезиковата подготовка на учениците се бе погрижила преподавателката Светла Радева.

20190423_174043

След края на четенето книжарите подариха на учениците и техните преподаватели по книга, а публиката очакваше още и още от прекрасните думи на Шекспир и Сервантес.

Попитахме учениците защо е важно в наше време, когато сме в плен на съвременните технологии, да четем книги. Ето какво ни отговори Ванина Стефанова: „На първо място, книгата ни дава много съвети – можем да научим много неща за живота, книгата ни дава всеки път ново преживяване, ново забавление, тя ни откъсва от реалността, когато имаме нужда.”

Специално за Лира.бг: Борислав Курдов от търговищката книжарница Хеликон

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …