Начало / България / Търговище проговори испански за Деня на книгата

Търговище проговори испански за Деня на книгата

Оригинално литературно четене събра малки и големи в Хеликон
20190423_173847

Празникът се организира за втора година – поводът, разбира се, е 23 април. Честван като Световен ден на книгата и авторското право, на тази дата през 1616-а е починал големият творец Уилям Шекспир – три дни преди да навърши 52 години.

Книжарите поканиха да им гостуват посланиците на Европейския парламент от Първо СУ „Свети Седмочисленици”, както и шестокласници от същото школо с преподавател Анета Милева. Въпреки малкото време за подготовка, учениците се справиха със задачата. А тя беше да прочетат в оригинал и в превод цитати от „Хамлет” и „Ромео и Жулиета” на Шекспир и от „Дон Кихот” на Мигел де Сервантес.

Изненадата и за книжарите, и за надошлите гости в търговищкия Хеликон, дойде от това, че Сервантес бе прочетен в оригинал… на испански език, което май се случва за първи път в Търговище. За чуждоезиковата подготовка на учениците се бе погрижила преподавателката Светла Радева.

20190423_174043

След края на четенето книжарите подариха на учениците и техните преподаватели по книга, а публиката очакваше още и още от прекрасните думи на Шекспир и Сервантес.

Попитахме учениците защо е важно в наше време, когато сме в плен на съвременните технологии, да четем книги. Ето какво ни отговори Ванина Стефанова: „На първо място, книгата ни дава много съвети – можем да научим много неща за живота, книгата ни дава всеки път ново преживяване, ново забавление, тя ни откъсва от реалността, когато имаме нужда.”

Специално за Лира.бг: Борислав Курдов от търговищката книжарница Хеликон

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

715x402

Родители четат на недоносените си деца

Книгата въздейства върху преждевременно родените Четенето е въведено като терапия в университетската болница на чешкия …