Начало / Критика / Рушди: Решихме да правим компромиси с атаките срещу свободата на словото

Рушди: Решихме да правим компромиси с атаките срещу свободата на словото

Писателят Салман Рушди е на мнение, че ако провокативният му роман „Сатанински строфи” беше излязъл днес, той нямаше да получи повече подкрепа от през 1989 г. Припомняме, че тогава иранският аятолах Рухолах Хомейни поиска главата му и авторът трябваше да живее 9 години в нелегалност. Според Рушди, който даде интервю за френското издание „L’Express”, това се доказва от протестите срещу наградата за кураж, която получи сатиричното издание „Шарли ебдо” по-рано тази година.

„Изглежда не научихме правилните уроци. Вместо да се противопоставяме на атаките над свободата на изразяване, ние решихме да правим компромиси и да се преструваме, че те не съществуват”, коментира Рушди.

Когато стана ясно, че „Шарли ебдо” ще получи награда  от международната организация на писателите – „ПЕН клуб”, над 200 автори се обявиха против. Те заеха позицията, че макар да скърбят за трагедията през януари, когато терористичен атентат над редакцията доведе до смъртта на 12 души, списанието е обиждало ислямската общност и не трябва да получава награда за това.

Рушди сподели, че никога не е предполагал, че фигури като Питър Кери, Джуно Диас и Майкъл Ондатджи ще направят нещо подобно. Той написал писмо до Теджу Коул, друг популярен автор, подписал се под петицията против приза, но останал разочарован от отговора.

„Той ми отговори: „Салман, скъпи братко, всичко, което съм научил, съм го научил от теб”, но цялото му писмо беше пълно с грешни заключения. Той беше написал, че никога нямало да заеме подобна позиция при случая със „Сатанински строфи”, защото тогава аз съм бил обвинен в богохулство, а при „Шарли ебдо” ставало въпрос за расизъм към мюсюлманското малцинство. Напритив – абсолютно същото е. 12 души бяха убити, защото думите им бяха приети като богохулство. Чувствам, че ако „Сатанински строфи” беше публикувана днес, същите тези хора нямаше да ме защитят, а щяха да ме обвинят в обиждане на етнически и културни малцинства.”

Салман Рушди не е оптимист за развитието на света. Той каза още, че табуто, което се поставя върху критиките към исляма и обвиненията в ислямофобия трябва да спрат.

„Не съм живял в по-мрачни времена от сегашните. Възходът на Ислямска държава е с изключително значение за бъдещето на нашия свят и реакциите ни са жизненоважни. Защо да не дискутираме исляма? Обвиненията в т.нар. ислямомофобия трябва да спрат. Възможно е да уважаваш хора, да ги защитаваш от несправедливостта и в същото време да не си съгласен с идеите и вижданията им. Нещо повече – дори да ги критикуваш яростно.”

Свързани заглавия
Фиктивен профил на Салман Рушди в „Туитър“ си смени името по желание на писателя

Салман Рушди нарече „женчовци“ писателите, които са против наградата на ПЕН клуба за „Шарли ебдо“
Корицата на новия роман на Салман Рушди беше представена
Читатели разкриха, че Салман Рушди не харесва класиката

Нов роман на Салман Рушди излиза през септември

Салман Рушди пред студенти: Джон Ф. Кенеди и Нелсън Мандела използваха едни и същи думи – свободата е неприкосновена

Салман Рушди и Халед Хосейни осъдиха убийствата на френските журналисти

„Последният дъх на Мавъра“ на Салман Рушди излиза на български

Салман Рушди: Всички религии имат своите фанатици. Но основният проблем е в света на исляма

Салман Рушди ще получи PEN/Pinter Prize

Салман Рушди получи „Грозното пате“ от датската принцеса Мари

Принц Чарлс не подкрепил Салман Рушди след „Сатанински строфи“, мислел, че книгата обижда исляма

Салман Рушди е мишена в иранска видео игра

Девора Роуз: Салман Рушди не е кавалер

„Фейсбук” се извини на Салман Рушди

Краят под краката ни

Салман Рушди отново на български

Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни

Книги от Салман Рушди тук

Прочетете още

186579-ccyrprqhhd-1675755623

Салман Рушди е в посттравматичен стрес след нападението

Излезе и тринайсетият му роман Писателят претърпя много наранявания, след като през август беше брутално …