На фокус
Начало / Автори / Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни

autori

Авторите, които са рожденици, са все наши любимци… Радост е за нас, че имаме повод да ги споменем така, с хубаво. И още една причина да разтворим тяхна книга.

Това важи с пълна сила например за Салман Рушди, който навършва 77

Знаете колко тежки бяха за него последните години. Роден е на 19 юни 1947 г. в индийския Бомбай. Смесва митология и фантазия в книгите си. Първият истински успех идва за него с романа „Среднощни деца“, който печели „Букър“ през 1981 г. „Сатанински строфи“, който излиза през 1988 г. предизвиква скандал и аятолах Хомейни осъжда писателя на смърт. Омразата го следва десетилетия и почти отне живота му преди две години, когато срещу Салман Рушди беше извършено покушение. Той обаче оцеля и отговори на насилниците си с книга. Наскоро пък у нас излезе едно от другите знакови заглавия на писателя – „Родените в полунощ“ сега е в нов превод на Надежда Розова.

И още рожденик в юнските дни – Дан Браун вече е на 60

Той пък е роден на 22 юни 1964 г. в американския Ексътър. Големият успех идва за него с излизането на „Шифърът на Леонардо“ през 2003 г. В романа, както и в останалите си книги, авторът непрекъснато танцува върху тънката граница между реалност и фикция. Невероятно четивни, всички негови заглавия на практика са хит. Какво и да хванете в ръце, ще потънете време в сюжета – това прави романи като „Ад“ или пък „Произход“ бестселъри в цял свят! При това Дан Браун умело използва похвати и на други писатели, например Умберто Еко.

През юни е роден и Ричард Бах, който навършва прекрасните 88

Неговата „Джонатан Ливингстън Чайката“великолепна история за мечтатели и откриватели, си съперничи по слава с „Малкият принц“. Основната идея по страниците е стремежът за самоусъвършенстване. Точно тази книга превръща Бах в любим писател на милиони по целия свят. Нека пожелаем на него – пък и на всички останали, които споменахме, здраве!

Knihy

Все чудесни писатели са родени през юнските дни. Радост е за нас, че имаме повод да ги споменем така, с хубаво. И още една причина да разтворим тяхна книга

Текст Краси Проданов
Снимки от @jamesgoldin и „Уикипедия“

Прочетете още

417480515_346483388466595_375665272624375763_n

Детска книга за лятото – първа среща с Анна Кадабра

Ето едно прекрасно приключение за горещите дни Анна Кадабра е създадена от Педро Маняс – …