Начало / Свят / Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни

Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните ни

Писателят Салман Рушди ще посети големия литературен фестивал в Джайпур, Индия, пише „Гардиън”. Той ще стори това независимо от протестите на ислямските духовници, които смятат, че авторът на „Сатанински строфи” не бива да бъде допускан да се връща в родината си.

Маулана Абдул Касим Номани –  втори ректор на най-известната семинария в Индия, „Дарул Улум Деобанд”, не крие гнева си: „Не трябва да се позволява на Рушди да се връща в Индия. Ако той посети Индия, това ще бъде като сол в нашите рани. Той нарани нашите религиозни чувства”. Номани допълва, че ще се допита до всички власти и ще направи всичко възможно, за да не бъде осигурена виза на писателя.

„Относно моето посещение в Индия, за протокола – не се нуждая от виза”, заяви Рушди в социалната мрежа „Туитър”.

През последните години той се връща в родината си няколко пъти и всеки път отзвука беше подобен. Както е известно, причината е книгата му „Сатанински строфи” (1988 г.), която дори накара иранския лидер Аятола Хомейни да поиска екзекуция на Рушди, затова, че е обидила Исляма, Корана и Мохамед.
Литературният фестивал в Джайпур е най-големият в Азия. Той се провежда всяка година от 2006-та насам през месец януари. Празнуват се проявите както на индийски, така и на чуждестранни автори. Място на събитието е хотела „Диги Палас”. Фестивалът се разраства всяка година, като на изданието му през 2011 г. присъстваха 226 автори.

Свързани заглавия
Девора Роуз: Салман Рушди не е кавалер
„Фейсбук” се извини на Салман Рушди
Краят под краката ни
Салман Рушди отново на български

Книгите на Салман Рушди тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …