Начало / България / „Последният дъх на Мавъра“ на Салман Рушди излиза на български

„Последният дъх на Мавъра“ на Салман Рушди излиза на български

„Последният дъх на Мавъра“ на Салман Рушди излиза на български. Книгата ще бъде в книжарниците от 3 ноември, понеделник, съобщи издателство „Колибри“.

„Най-великият роман на Салман Рушди… Пленителна история, най-богатото естетическо преживяване за 1995 г.“ , е оценката на авторитетния „Сънди Таймс“.

 

„Последният дъх на Мавъра“ (превод на Надя Розов) напомня любовна песен за един чезнещ свят, чийто сетен победен възглас отказва да заглъхне. Разказът запознава читателите с Мореш Зогойби – Мавъра, „пропаднал мелез с висок произход“, последния потомък на виден род търговци на подправки и престъпни босове от Кочин, Индия. По време на пътешествието си от Индия до Испания Мавъра чертае лабиринта на една история за безумни страсти и вулканична семейна ненавист, за титанични матриарси и тяхното омагьосано потомство, за преждевременна смърт и всесилни проклятия.

Британският писател от индийски произход е ненадминат в изкуството да внушава свои версии на действителността. Името на Салман Рушди нашумя с публикуването на романа „Среднощни деца“, за който спечели наградата „Букър“ през 1981 г. Осем години по-късно неговите „Сатанински строфи“ предизвикаха гневна реакция в ислямския свят, иранският аятолах заклейми Рушди като „вероотстъпник“ и издаде прословутата фетва – религиозна смъртна присъда. През 2007 г. британската кралица удостои писателя с рицарско звание за приноса му към литературата. Стилът на Салман Рушди изобилства от исторически мистификации и препратки към митологията, а темата за съжителството на Изтока и Запада минава като нишка през всичките му произведения.

Свързани заглавия

Салман Рушди: Всички религии имат своите фанатици. Но основният проблем е в света на исляма

Салман Рушди ще получи PEN/Pinter Prize
Салман Рушди получи „Грозното пате“ от датската принцеса Мари
Принц Чарлс не подкрепил Салман Рушди след „Сатанински строфи“, мислел, че книгата обижда исляма

Салман Рушди е мишена в иранска видео игра

Салман Рушди стана на 65

Девора Роуз: Салман Рушди не е кавалер
„Фейсбук” се извини на Салман Рушди
Краят под краката ни
Салман Рушди отново на български

Ислямски духовници: Салман Рушди в Индия! Това е като сол в раните

Книги от Салман Рушди тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …