Начало / Автори / Салман Рушди: „Остава ми да напиша книга или две“

Салман Рушди: „Остава ми да напиша книга или две“

Писателят размишлява за края

011-AASL-2023_R5_0517-800x450

77-годишният британски автор от индийски произход съобщи, че довършва три повести, които ще излязат в общо книжно тяло. Всяка една е с обем от около 70 страници. В тях той поглежда към отминалите години от три страни – и описва времето, прекарано съответно в Индия, Англия и Америка.

Приличат си по това, че по някакъв начин включват размишления за краяказва писателят.Когато достигнете до тази възраст, е нормално да размишлявате колко ви остава. Ясно е, че няма да напиша още 22 книги, ако имам късмет, ще са една или две.

През тази 2024Салман Рушди вече издаде „Нож“, в която включи размисли за опита за убийство, който преживя. Разказът му за паметните събития излезе и на български в превод на Надежда Розова. Като следствие от нападението, авторът на „Сатанински строфи“ или „Родените в полунощ“ ослепя с едното око.

Трите кратки творби, които подготвя той сега, са на практика първото художествено произведение след чудовищното нападение. Междувременно излезе още една негова книга – Victory City, но тя е писана преди трагичния инцидент. Точно в „Нож“ той описва преживяното, като противопоставя на варварския акт своите интелект, стоицизъм и благородство.

nuz

На насилието в своята документална история писателят противопоставя безкрайната любов и подкрепа от страна на петата си съпруга Рейчъл Елайза Грифитс

По материали от „Гардиън“
Снимки: The American Academy of Sciences and Letters, radiobielefeld.de

Прочетете още

BANNER-IMG-2024-08-12T154736.122

Още книги от Колийн Хувър ще бъдат екранизирани

Почитателите ѝ са във възторг „Споменът за него“ ще последва съдбата на „Никога повече“, която …