Начало / България / Салман Рушди отново на български

Салман Рушди отново на български

„Земята под нейните нозе“ в книжарниците от 12 септември

Романът „Земята под нейните нозе“ на британския писател от индийски произход Салман Рушди излиза на български. От 12 септември, понеделник, книгата ще бъде по рафтовете на книжарниците, съобщи издателят „Колибри”. Това е трета книга на Рушди, която пуска издателството.

„Земята под нейните нозе“ е нестандартен прочит на вечния мит за Орфей и Евридика, разтърсващ с богатството на писателската фантазия, с многопластовото внушение, постигнато през образи от хиндуистката и древногръцка митология. Главните герои са белязани от страсти и размишления; следват пътя на музиката и сърцата си, но остават подвластни на онази изначална човешка отговорност – към земята, която ни ражда. И прибира…, рано или късно.

Във Великобритания Рушди е отличен от кралицата с рицарско звание за заслугите към литературата (2007), във Франция също е отличен с най-голямата литературна награда, избран е и за член на Американската академия за изкуство и литература.

Салман Рушди е емблемата на борбата срещу религиозния фанатизъм. Но произведенията му вълнуват преди всичко със стила си – магически реализъм, вдъхновен от завидната ерудиция на автора.

Откъс от книгата тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …