Начало / Свят / „Go Set a Watchman” чупи рекорди, възможно е Харпър Лий да е написала и трета книга

„Go Set a Watchman” чупи рекорди, възможно е Харпър Лий да е написала и трета книга

От днес новата книга на Харпър Лий – „Go Set a Watchman”, е на англоезичния книжен пазар. Тълпи от читатели се редят на опашка пред книжарниците във Великобритания и САЩ, съобщи Би Би Си. Първоначалният тираж на романа в САЩ е два милиона копия. Заглавието ще се разпространява в 70 страни. Тоня Картър – адвокат на Лий, съобщи не по-малко вълнуваща новина – че е възможно Лий да е написала и трета книга, пише flavorwire.com.

Картър, протеже на сестрата на Харпър Лий, Алис, твърди, че е попаднала случайно на ръкописа на „Go Set a Watchman” през 2014 г. Сега тя повтаря версията си за „Wall Street Journal” – този път, отново случайно, е попаднала на колет с ръкопис, изпратен от издателите на писателката до Алис през 1961 г. Картър уточнява, че е твърде възможно да става въпрос за чернова на „Да убиеш присмехулник” или „Go Set a Watchman”.

Възможно било обаче и да е роман, чието действие се развива между двете издания. Издателите на Лий преди време споделиха, че първоначално тя е замисляла трилогия. Първа част „Да убиеш присмехулник”, трета „Go Set a Watchman”, но второто заглавие така и не било написано. Версията има логика заради рязката промяна в поведението на ключовия герой Атикус Финч, който се превръща от защитник на правдата в класическия роман, до сприхав расист в новото заглавие.

Информацията противоречи на тази на биографа Чарлс Шийлдс, който публикува „Mockingbird” през 2006 г. В книгата той пише, че през 1957 г. писателката е дала на агента си ръкопис на разказ, „The Cat’s Meow”, както и първите 50 страници от романа „Go Set a Watchman” . Изглежда Картър не е чела биографията на Шийлдс. В противен случай, тя отдавна щеше да знае за съществуването на „Go Set a Watchman”.

Биографът пише още, че Лий е дала на агента си, Морис Крейн, 111 страници от роман със заглавие „The Long Goodbye”. Той споменава също така и за телефонно обаждане на Крейн дни по-късно, в което той казва на авторката, че издателите й искат да разговарят с нея относно развитието на героя Атикус Финч. Според най-авторитетната, макар и неофициална биография на Харпър Лий, междинният роман най-вероятно е със заглавие „The Long Goodbye”. Дали той е бил завършен и дали Тоня Картър е попаднала на ръкописа, засега няма еднозначен отговор.

Свързани заглавия
Атикус Финч е расист в „Go Set a Watchman”

Мистерията около новата книга на Харпър Лий се заплита още повече

Независимите книжарници във Великобритания организират инициативи за излизането на новата книга на Харпър Лий

Писма на Харпър Лий не успяха да се продадат на търг
Показаха корицата на новия роман на Харпър Лий

Продават писма на Харпър Лий на търг

Харпър Лий основа неправителствена организация и спаси пиесата по „Да убиеш присмехулник“

Харпър Лий е написала криминална мистерия през 70-те?

Властите в Алабама разследват дали Харпър Лий е изнудвана за публикацията на „Go Set a Watchman“

Харпър Лий към журналист: Махай се!

Харпър Лий е „наранена и унижена“ от спекулациите, че е подведена да публикува „Go Set a Watchman“

Новата книга на Харпър Лий трябвало да бъде част от трилогия

Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

158273_b

Забраниха „Да убиеш присмехулник” в Мисисипи, езикът й смущавал

Класиката на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, посветена на расизма и американския юг, е била …