Начало / Свят / „Да убиеш присмехулник“ бе избрана за най-обичаната книга в Америка

„Да убиеш присмехулник“ бе избрана за най-обичаната книга в Америка

158273_b„Да убиеш присмехулник“ бе избрана за най-обичаната книга в Америка, съобщи сп. „Тайм“. Неостаряващата история на Харпър Ли, написана през 1960 г. продължава да вълнува умовете на американските читатели с призива си срещу расизма и несправедливостта.

Над 4 милиона жители на САЩ участваха в анкетата за най-обичана книга, като гласуването продължи 6 месеца. Гласуващите можеха да избират сред 100 заглавия, като поредиците получаваха един глас. Книгите, за които можеше да се гласува, бяха определени от друга анкета на по-ранен етап.

В Топ 5 попаднаха книгите от серията „Друговремец“ на Даяна Габалдон, книгите за Хари Потър от Дж. К. Роулинг, „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин и сагата на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“.

„Да убиеш присмехулник“ дръпна в гласуването още в първия ден на вота и никога не изпусна водачеството си“, коментира една от организаторките на анкетата Мередит Виейра, цитирана от „Таймс“.

„Има шокираща душата несправедливост в тази книга. А в центъра са моралът и обикновеният човек“, коментира и писателят Аарън Соркин, чиято адаптация на „Да убиеш присмехулник“ следващия месец ще бъде поставена на „Броудуей“. Той е популярен и със „Западното крило“ и „Социална мрежа“.

Шедьовърът на носителката на „Пулицър“ Харпър Ли е продаден в над 40 милиона копия по света. Адаптацията му за големия екран излиза в кината през 1962 г. и получава три награди „Оскар“, включително и тази за Най-добра мъжка роля на Грегъри Пек за изпълнението му на ролята на Атикус Финч.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

197005_b

„И страж да бди на пост“ вече е в книжарниците

Дългоочакваното продължение на превърналия се в съвременна класика роман на Харпър Лий „Да убиеш присмехулник“ …