Начало / Свят / „Да убиеш присмехулник“ бе избрана за най-обичаната книга в Америка

„Да убиеш присмехулник“ бе избрана за най-обичаната книга в Америка

158273_b„Да убиеш присмехулник“ бе избрана за най-обичаната книга в Америка, съобщи сп. „Тайм“. Неостаряващата история на Харпър Ли, написана през 1960 г. продължава да вълнува умовете на американските читатели с призива си срещу расизма и несправедливостта.

Над 4 милиона жители на САЩ участваха в анкетата за най-обичана книга, като гласуването продължи 6 месеца. Гласуващите можеха да избират сред 100 заглавия, като поредиците получаваха един глас. Книгите, за които можеше да се гласува, бяха определени от друга анкета на по-ранен етап.

В Топ 5 попаднаха книгите от серията „Друговремец“ на Даяна Габалдон, книгите за Хари Потър от Дж. К. Роулинг, „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин и сагата на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“.

„Да убиеш присмехулник“ дръпна в гласуването още в първия ден на вота и никога не изпусна водачеството си“, коментира една от организаторките на анкетата Мередит Виейра, цитирана от „Таймс“.

„Има шокираща душата несправедливост в тази книга. А в центъра са моралът и обикновеният човек“, коментира и писателят Аарън Соркин, чиято адаптация на „Да убиеш присмехулник“ следващия месец ще бъде поставена на „Броудуей“. Той е популярен и със „Западното крило“ и „Социална мрежа“.

Шедьовърът на носителката на „Пулицър“ Харпър Ли е продаден в над 40 милиона копия по света. Адаптацията му за големия екран излиза в кината през 1962 г. и получава три награди „Оскар“, включително и тази за Най-добра мъжка роля на Грегъри Пек за изпълнението му на ролята на Атикус Финч.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

197005_b

„И страж да бди на пост“ вече е в книжарниците

Дългоочакваното продължение на превърналия се в съвременна класика роман на Харпър Лий „Да убиеш присмехулник“ …