Начало / Свят / Харпър Лий изненада света с втора книга

Харпър Лий изненада света с втора книга

На 14 юли в 2 милиона тираж ще излезе втори роман от Харпър Лий – авторката на „Да убиеш присмехулник“, съобщи „Ню Йорк таймс. Голямата изненада бе поднесена от издателя „Харпър Колинс”. 88-годишната носителка на „Пулицър” Лий е пословична с това, че от 1960 г. не е издала нищо.

Романът се казва „Go Set a Watchman“ и е написан в средата на 50-те години – в разгара на движението за човешки права. Той всъщност е първият роман на Лий, но не е бил издаден и тя го е смятала за изгубен. Ръкописът е бил открит през есента на 2014 г.

Действието се развива отново в измисления град Мейкомб, щата Алабама. Героинята е порасналата Скаут от „Да убиеш присмехулник“. Тя идва да навести остарелия си баща – адвокатът  Атикус Финч. Макар и написана първа, книгата се явява продължение на „Да убиеш присмехулник“.

„Нямах представа, че ръкописът е оцелял, така че бях много изненадана и зарадвана, когато моята скъпа приятелка и мой адвокат Тоня Картър я откри. След много размисъл и колебания я показах на няколко души, на които вярвам, и ми стана много приятно, когато ми казаха, че книгата си струва да бъде публикувана“, казва Лий пред „Ню Йорк таймс”.

Издателят й определя книгата като брилянтна.

„Да убиеш присмехулник” е продадена в 40 милиона тираж на над 40 езика.  Романът отдавна е причислен към световната класика. За това допринесе и едноименният филм с Грагъри Пек в ролята на Финч.

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …