Начало / Свят / Харпър Лий е „наранена и унижена“ от спекулациите, че е подведена да публикува „Go Set a Watchman“

Харпър Лий е „наранена и унижена“ от спекулациите, че е подведена да публикува „Go Set a Watchman“

Харпър Лий била „наранена и унижена“ от спекулациите, че е подведена да публикува книгата си „Go Set a Watchman“, съобщи „Гардиън“. Това са думите на Тоня Картър, неин адвокат, която откри ръкописа на романа, който се явява своеобразно продължение на класиката „Да убиеш присмехулник“. Изданието ще излезе през юли тази година.

„Харпър Лий е много силна, независима и мъдра жена, която би трябвало да се наслаждава на откриването на отдавна изгубения й роман. Вместо това й се налага да защитава надеждността на собствените си решения и здравия си разум“, коментира Картър.

Тя открила ръкописа случайно в края на лятото на 2014 г. В началото го помислила за копие на „Да убиеш присмехулник“. Впоследствие отишла при авторката, за да й съобщи новината и да я пита дали книгата е завършена. Лий определила „Go Set a Watchman“ като „родител“ на „Да убиеш присмехулник“. „Go Set a Watchman“ е писана по-рано, но проследява случващото се след края на американската класика.

Новината, че Харпър Лий ще публикува втора книга, излезе в публичното пространство миналата седмица. Еуфорията обаче беше съпътствана от много съмнения, че 88-годишната Лий е подведена да пусне на книжния пазар ръкописа си от жадни за печалби издатели и агенти. Това е мнението на писатели като Чарлс Шийлдс и Филип Хеншър, някои литературни критици, както и съседи на писателката в малкия град Монровил, Алабама.

Свързани заглавия
Новата книга на Харпър Лий трябвало да бъде част от трилогия

Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Да убиеш присмехулник“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …